Deelnemers gevraagd nieuwe 'natuurlijke' ISO norm voor voedselingrediënten

30-04-2015 ISO heeft een nieuwe werkgroep die definities en technische criteria vastlegt voor voedselingrediënten die als 'natuurlijk' kunnen worden beschouwd. Het doel van de initiatiefnemer, Nestlé Zwitserland, is om met deze nieuwe ISO norm technische handelsbarrières in de internationale handel te slechten. De groep kan een aantal extra deelnemers goed gebruiken.

Wat is 'natural'?

Het initiatief voor dit nieuwe project is een antwoord op de vraag naar een internationale en betrouwbare ISO norm over hoe de term 'natural food ingredients' te definiëren. Er bestaan geen andere normen, wet- of regelgeving waar dit in is vastgelegd. De term 'natural' is hiermee vogelvrij en wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt. De nieuwe ISO norm is bedoeld om een betrouwbare en internationale technische referentie te bieden voor regelgevers en voedselautoriteiten als zij wet- en regelgeving gaan ontwikkelen voor 'natural' claims. De claims zelf en etikettering zullen nadrukkelijk geen onderdeel van de norm gaan vormen. Dit blijft voorbehouden aan Codex Alimentarius en regionale- (o.a. EU, Mercosur, Asean) of nationale wetgeving.

Deelnemers gezocht!

Hoewel 18 landen aanvankelijk aangaven mee te doen, is het aantal actief deelnemende landen tot nu toe beperkt tot drie: USA, Zwitserland en Duitsland. Voor een zo belangrijke norm is dit aantal te beperkt, dus ISO zoekt nog naar nieuwe deelnemers. De volgende vergadering van de groep is in mei 2015.

Namens Nederland is nog niemand bij dit onderwerp betrokken. En dat is jammer want u kunt er actief invloed mee uitoefenen op de inhoud en u zit bovendien dicht bij het vuur!

Belangstelling?

Indien er belangstelling is voor deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze van NEN e-mail: marcel.devreeze@nen.nl, telefoon (015) 2 690 125.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: Marcel de Vreeze

marcel.devreeze@nen.nl

(015) 2 690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop