Doorbraak in voedselzekerheid met Nederlandse kennis over zilte landbouw

24-04-2017 Sommige aardappelrassen, wortels, rode uien, witte kool en broccoli blijken het goed te doen als ze op een speciale manier aan de wortel met zout water worden geïrrigeerd. Als deze speciale teeltmethode en specifieke gewassen worden toegepast, kunnen wereldwijd enorme oppervlakten verzilte grond weer worden gebruikt om voedsel op te verbouwen; een grote doorbraak in de voedselzekerheid.

Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft laten uitvoeren door publieke en private kennispartijen (een consortium van Zilt Proefbedrijf, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam en De Waddenacademie). De bewindsman noemt de ontwikkeling niet alleen goed voor de Nederlandse export van kennis en gewassen, maar ook een doorbraak in de wereldvoedselvoorziening.

Onderzoek en kenniscentrum
In 2016 stelde Van Dam 200.000 euro beschikbaar voor het onderzoek in Pakistan, Bangladesh en Ghana. Daar komt de landbouw op verzilte grond nu weer op gang. Onlangs maakte Van Dam bekend nog eens 400.000 euro extra vrij te maken om een kenniscentrum op te zetten, bedoeld om de bijzondere Nederlandse teeltkennis wereldwijd over te dragen. Zo wordt dankzij het extra budget onderzocht of nu ook in Egypte en Colombia verzilte, anders onbruikbare grond weer voor voedselproductie in gebruik genomen kan worden.

Verzilting mondiaal probleem
Verzilting is een wereldwijd probleem, met ongeveer een miljard hectare aan verzilte grond. In Nederland is in 2030 circa 125.000 hectare grond verzilt. Dit komt doordat de zeespiegel stijgt, terwijl de bodem daalt en er door droge zomers minder zoet water binnenkomt. Het gevolg is steeds meer zout in de bodem en landbouwgrond die onbruikbaar wordt.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids