Europese norm geeft validatie-eisen DNA detectie in voedsel met PCR

03-05-2019 CEN heeft twee nieuwe specificaties gepubliceerd met prestatiekenmerken voor het uitvoeren van een validatiestudie van PCR (Polymerase Chain Reaction) methoden die bedoeld zijn voor het opsporen van specifieke stukjes DNA in voedsel.

Het gaat om de detectie van DNA in genetisch gemodificeerd voedsel, maar ook om het detecteren en identificeren van soorten (bijvoorbeeld Basmati rijst). Dit laatste speelt een belangrijke rol bij het aantonen van de echtheid van voedsel (authenticiteit) en het aantonen van voedselfraude. Deel 1 (CEN/TS 17329-1) behandelt validatie in een enkel laboratorium (single lab validation) en deel 2 (CEN/TS 17329-2) validatie met meerdere labs (interlaboratorium onderzoek).

Prestatiekenmerken
Kwalitatieve 'real time' PCR methoden worden tegenwoordig breed ingezet bij de detectie van specifieke stukjes DNA in voedsel, bijvoorbeeld bij het opsporen en identificeren van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en hun producten. Maar ook in het kader van voedselauthenticiteit en het vaststellen van het soort organisme. Het is belangrijk dat deze methoden geschikt zijn voor hun taak (fit-for-purpose) en aan een aantal prestatiekenmerken voldoen. Deze kenmerken kunnen door validatie-experimenten worden vast gesteld.

Inhoud
De nieuwe norm (in twee delen) bevat aanbevelingen voor de validatie, gebaseerd op praktische ervaringen in diverse laboratoria. Deel 1 beschrijft bijvoorbeeld hoe de detectielimiet (LOD), precisie en PCR efficiency moeten worden bepaald, de robuustheid van een methode kan worden getest en hij behandelt de waarschijnlijkheid van detectie (POD). Deel 2 beschrijft hoe een interlaboratoriumonderzoek kan worden opgezet en instructies van de uitvoering ervan. Daarnaast beschrijft deel 2 een statistisch model.

Beide delen van de nieuwe CEN Technische Specificatie zijn bij NEN verkrijgbaar:

NVN-CEN/TS 17329-1:2019 en - Voedingsmiddelen - Algemene richtlijnen voor de validatie van kwalitatieve real-time PCR methoden - Deel 1: Validatie in een enkel laboratorium

NPR-CEN/TS 17329-2:2019 en - Voedingsmiddelen - Algemene richtlijnen voor de validatie van kwalitatieve real-time PCR methoden - Deel 2: Interlaboratoriumonderzoek

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze van NEN (marcel.devreeze@nen.nl, tel. 015 – 2690 125).

Norm

NVN-CEN/TS 17329-1:2019 en

Voedingsmiddelen - Algemene richtlijnen voor de validatie van kwalitatieve real-time PCR methoden - ...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant Agrofood & Consument van NEN

marcel.devreeze@nen.nl

015 – 2690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop