ISO Agriculture week: Honing is hot!

06-06-2017 Tegenwoordig wordt honing in steeds meer producten verwerkt. Ook neemt de consumptie van stuifmeelkorrels, propolis en koninginnengelei toe in populariteit. De internationale handel in bijenproducten floreert, maar internationale normen ontbreken vooralsnog. Met de oprichting van het ISO sub-comité 'Bijenproducten' zou daar verandering in kunnen komen.

In het huidig economisch klimaat, waarin natuurlijke producten steeds meer in trek zijn, is het duidelijk: honing is hot! Alleen al in Europa wordt er jaarlijks zo'n 234.000 ton aan honing geproduceerd, terwijl er ongeveer 360.000 ton honing geconsumeerd wordt. Dit maakt de Europese markt niet zelfvoorzienend en daarom afhankelijk van de internationale handel.

Echter wordt de kwaliteit van honing en andere bijenproducten steeds vaker betwist. Zo kan "zuivere" bijenwas toch paraffine bevatten, worden de exclusieve eigenschappen van bepaalde honingvarianten in twijfel getrokken, en vreest men hoge pesticidegehaltes in niet-Europese, illegaal geïmporteerde honing.

Oprichting sub-comité Bijenproducten

Om internationale normen voor bijenproducten te ontwikkelen, heeft China bij ISO een voorstel ingediend om ISO/TC 34/SC "Bee Products" op te richten. Het voorgestelde werkprogramma van dit SC beslaat normalisatie van honingproducten, bijenteelt, transport & opslag en analyse methodes voor bijenproducten. Uiteindelijk zouden de resulterende normen of richtlijnen de industrie handvatten kunnen bieden in de strijd tegen fraude en traceability problemen.

Deelname en meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant AgroFood en Consument, telefoon 015 2 690 185, e-mail afc@nen.nl.


ISO Standards and Agriculture week
Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids