ISO Agriculture week: Honing is hot!

06-06-2017 Tegenwoordig wordt honing in steeds meer producten verwerkt. Ook neemt de consumptie van stuifmeelkorrels, propolis en koninginnengelei toe in populariteit. De internationale handel in bijenproducten floreert, maar internationale normen ontbreken vooralsnog. Met de oprichting van het ISO sub-comité 'Bijenproducten' zou daar verandering in kunnen komen.

In het huidig economisch klimaat, waarin natuurlijke producten steeds meer in trek zijn, is het duidelijk: honing is hot! Alleen al in Europa wordt er jaarlijks zo'n 234.000 ton aan honing geproduceerd, terwijl er ongeveer 360.000 ton honing geconsumeerd wordt. Dit maakt de Europese markt niet zelfvoorzienend en daarom afhankelijk van de internationale handel.

Echter wordt de kwaliteit van honing en andere bijenproducten steeds vaker betwist. Zo kan "zuivere" bijenwas toch paraffine bevatten, worden de exclusieve eigenschappen van bepaalde honingvarianten in twijfel getrokken, en vreest men hoge pesticidegehaltes in niet-Europese, illegaal geïmporteerde honing.

Oprichting sub-comité Bijenproducten

Om internationale normen voor bijenproducten te ontwikkelen, heeft China bij ISO een voorstel ingediend om ISO/TC 34/SC "Bee Products" op te richten. Het voorgestelde werkprogramma van dit SC beslaat normalisatie van honingproducten, bijenteelt, transport & opslag en analyse methodes voor bijenproducten. Uiteindelijk zouden de resulterende normen of richtlijnen de industrie handvatten kunnen bieden in de strijd tegen fraude en traceability problemen.

Deelname en meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merel Wagner, consultant AgroFood en Consument, telefoon 015 2 690 185, e-mail afc@nen.nl.


ISO Standards and Agriculture week
Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop