ISO consultatie richtlijnen voor toerisme in tijden van en na COVID-19

22-06-2020 De COVID-19-pandemie heeft de internationale toerismesector hard getroffen. Om de nationale toerismesector te ondersteunen tijdens de crisis en in het herstelproces, heeft het Spaans normalisatie-instituut (UNE) zogeheten specificaties gepubliceerd. Deze documenten dienen nu als basis voor een internationaal normalisatievoorstel binnen ISO/TC 228 ‘Toerisme en aanverwante diensten’. NEN vraagt om reactie van Nederlandse belanghebbenden om interesse te peilen voor de ontwikkeling van een dergelijk internationaal document.

ISO/TC 228 ’Toerisme en aanverwante diensten’ stelt voor om internationale, generieke richtlijnen te ontwikkelen die de verspreiding van het COVID-19-virus binnen de toerismesector moeten tegengaan. Zo wil men het vertrouwen en de veiligheid van toeristen en werknemers bevorderen. Hierbij leunt het voorstel op recentelijk gepubliceerde UNE specificaties. Deze specificaties moeten helpen bij de implementatie van onder andere verscherpte hygiëne- en gezondheids-protocollen. Ook bevatten de documenten richtlijnen met betrekking tot het opstellen van een noodplan, toegangs- en capaciteitscontrole, persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel en ‘contactloze’ boekingen.

Het voorstel van ISO reikt een breed scala aan dienstverleners in toerisme. Zo richt het voorstel zich op spa’s, hotels, hostels en toeristenappartementen, campings, restaurants en cateringdiensten, musea en erfgoedsites. Ook kunnen de subsectoren in touringcarbedrijven, autoverhuur, watertransportbedrijven, nautische sporten en faciliteiten en pret- en recreatieparken in de richtlijnen opgenomen worden.

Interesse?

Deze zomer wordt gestemd binnen ISO/TC 228 ’Toerisme en aanverwante diensten’ over het voorstel. Vóór 15 augustus 2020 kunnen Nederlandse belanghebbenden hun reactie op het voorstel mailen naar afc@nen.nl. Graag verneemt NEN of er steun is voor het ISO-voorstel, maar ook of er vragen of opmerkingen zijn over de scope.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit voorstel kunt u contact opnemen met Merel Wagner, AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 185, of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop