ISO specificatie transport en opslag vult ISO 22000 aan

10-10-2019 ISO heeft onlangs een nieuwe specificatie gepubliceerd met basisvoorwaarden voor transport en opslag ter ondersteuning van ISO 22000. De specificatie is onder Nederlands leiderschap opgesteld en is geschikt als basis voor certificatie.

Transport en opslag zijn essentiële elementen van een managementsysteem voor voedselveiligheid. Een belangrijk aspect van ISO 22000, de internationale ISO norm voor voedselveiligheid, zijn de basisvoorwaardenprogramma's. Dit zijn basale omstandigheden en activiteiten die nodig zijn in een organisatie en in de keten om voedsel veilig te maken en te houden. ISO heeft inmiddels vijf specificaties (ISO/TS) opgesteld met basisvoorwaarden in aanvulling op ISO 22000. Voor voedselproductie, catering, boerenbedrijf, vervaardiging van verpakkingsmateriaal en productie van diervoeder. Deze serie wordt nu aangevuld met de publicatie van ISO/TS 22002-5 – Prerequisite programmes on food safety – Part 5: Transport and storage.

Gestandaardiseerde aanpak

Aly Rappange van Cargill en voorzitter van de ISO werkgroep die de specificatie heeft opgesteld, geeft aan dat de nieuwe ISO/TS 22002-5 partijen in de supply chain die voedsel, ingrediënten en grondstoffen opslaan of transporteren, enorm zal helpen om de goederen veilig af te leveren. ''ISO/TS 22002-5 maakt een gestandaardiseerde aanpak van management van veiligheid in de voedselketen mogelijk, die gemakkelijker is te beheersen en te auditen. Dit zal leiden tot een vermindering van het risico op besmetting en bederf van voedsel'', aldus Rappange.

De ISO serie met basisvoorwaardenprogramma's bestaat uit de volgende delen:

ISO/TS 22002-5 is ontwikkeld in een werkgroep van de commissie ISO/TC 34/SC 17 – Management systems for food safety, onder leiding van Cargill (voorzitter) en NEN (secretariaat). De specificatie zal NTA 8059 uit 2016 vervangen en is geschikt als basis voor certificatie, bijvoorbeeld in het kader van FSSC 22000.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Management voedselveiligheid’ houdt zich bezig met de ontwikkeling van de ISO 22000 reeks voor voedselveiligheid managementsystemen. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar afc@nen.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 125, of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop