ISO werkgroep vitamines van start

15-05-2013 ISO werkgroep ‘Vitamins, carotenoids and other nutrients’ heeft in april haar eerste vergadering gehouden bij Nestlé in Zwitserland. De groep heeft als taak het normaliseren van methodes voor de analyse van diverse vitamines in voeding. De normen zullen internationaal als scheidsrechtermethodes worden gebruikt en zullen worden voorgedragen als aanbevolen methodes bij Codex Alimentarius.

De werkgroep, met Nestlé als voorzitter en NEN als secretariaat, zal zich in eerste instantie richten op het overnemen van in Europa genormaliseerde horizontale methodes (CEN) als ISO normen.

‘Horizontaal’ in dit verband betekent: voor zoveel mogelijk producten (o.a. zuivel, plantaardige olie, groente en fruit, babyvoeding, vis en diverse verwerkte producten) van toepassing.
Men zal starten met de overname van methodes voor vitamine D, B6 en niacine. Later zal de groep gaan werken aan overname van CEN normen voor bepaling van vitamine A, B1 en B2.

De ISO werkgroep wil nadrukkelijk ook werken aan normen met nieuwe methodes voor vitamines. Bijvoorbeeld de methodes die momenteel ontwikkeld worden voor vitamine A en E, B12, D en pantotheenzuur in het kader van het internationale AOAC-SPIFAN project. Deze methodes zijn gericht op babyvoeding en speciale voeding voor volwassenen.

Meedoen?

Nederlandse deelname aan de ISO werkgroep 'Vitamins, carotenoids and other nutrients' is mogelijk. Daarnaast bestaat er bij NEN ook een normcommissie voor het schaduwen van het mondiale en Europese werk op het gebied van vitamines in voeding. Het is voor Nederlandse partijen mogelijk om aan dit werk deel te nemen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.Gerelateerde normen

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop