ISO-normen voor thee en SDG's

27-05-2020 Het drinken van een kop thee wordt gezien als ontspannend. Thee is een van de meest geconsumeerde drankjes ter wereld. Op 21 mei was het International Tea Day. Deze dag is in het leven geroepen om de duurzame productie en consumptie van thee te promoten en ISO heeft een reeks normen die hierbij kunnen helpen.Al het goede van thee

Vol met antioxidanten, ontstekingsremmende ingrediënten en sommige theesoorten bevorderen zelfs bij gewichtsverlies. Thee heeft evenveel voordelen voor gezondheid en welzijn als er variëteiten zijn. Al duizenden jaren is thee voor miljoenen mensen het belangrijkste drankje.

Met ongeveer 6,4 miljoen ton thee wereldwijd verhandeld in 2019, een aantal dat naar verwachting zal groeien tot 7,7 miljoen ton tegen 2025, is de thee-industrie een enorme markt, die grote aantallen mensen in ontwikkelingslanden ondersteunt. Het verbeteren van de waardeketen van thee, door middel van verantwoorde en duurzame productie, is daarom een krachtig middel om miljoenen levens en bestaansmiddelen te ondersteunen. Op deze manier levert het een grote bijdrage aan het bereiken van een aantal van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van extreme armoede (doel 1), het bestrijden van honger (doel 2), gendergelijkheid met de empowerment van vrouwen (doel 5) en het bevorderen van het duurzame gebruik van terrestrische ecosystemen (doel 15).

ISO heeft 30 internationale normen – en nog veel meer in de maak – die deze industrie en deze doelen kunnen helpen ondersteunen door de kwaliteit te verbeteren en de meting van inhoud en stoffen te harmoniseren om de internationale handel te vergemakkelijken.
Deze normen hebben met name betrekking op de bepaling van stoffen die in thee aanwezig zijn, zoals cafeïne of polyfenolen. Ze geven ook definities van verschillende soorten thee, zoals groene, zwarte of witte thee en stellen steekproefprocedures vast. Er worden ook andere normen ontwikkeld, waaronder voor Oolong thee, paarse thee en Matcha thee. Al deze normen helpen de kwaliteit van thee te verbeteren en eerlijke voorwaarden te scheppen voor de gehele leveringsketen.

Deelname

Deelname aan normalisatie rondom dit onderwerp kan via NEN. In Nederland is NEN de erkende autoriteit als het gaat om normen en andere vormen van afspraken voor een betere wereld. NEN is voor Nederland de poort naar Europese en mondiale normalisatie. Normalisatie bevordert internationale handel, efficiëntie, innovatie, veiligheid en duurzaamheid. Deelname is interessant voor alle belanghebbende partijen (denk aan producenten, distributeurs en certificerende instellingen), die het internationale normalisatietraject willen beïnvloeden. Alle belanghebbende partijen zijn uitgenodigd om via NEN deel te nemen en mee te praten.

Meer informatie

Wilt u nu als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop