ISO-wereld voor oliën en vetten te gast bij Croda in Gouda

29-04-2015 Gouda is van 22 tot 25 september 2015 het zenuwcentrum voor de ISO-wereld als het gaat om oliën en vetten. ISO/TC 34/SC2 "Oleaginous seeds and fruits and oilseeds meals" en ISO/TC 34/SC 11 "Animal and Vegetable Fats and Oils" vergaderen een week in deze historische stad bij gastheer Croda over onder andere gestandaardiseerde analysemethoden voor oliën en vetten. Vanuit Nederland wordt de inbreng gecoördineerd door de NEN normcommissie "Plantaardige en dierlijke oliën en vetten".

Tijdens de vergaderweek komen verschillende onderwerpen aan bod die voor de sector van belang zijn, legt Juliane Eykelhoff van NEN uit. "Aan de ISO-vergadering nemen de delegaties van de nationale normalisatie-instituten deel. De nationale commissies hebben voorafgaand aan de ISO-vergadering hun nationale inbreng in de normcommissie afgestemd. De nationale delegaties vertegenwoordigen dus het standpunt van hun land."

Programma

Op het programma staat onder andere een presentatie over de actuele status van de 3-MCPD methode voor oliën en vetten. ISO is op dit moment in het proces 3 verschillende methodes , de Unilever-, SGS- en DGF-methode, vast te leggen in een internationale ISO standaard. Over deze methoden is internationaal consensus bereikt. Ook is er een norm voor manuele monstername voor oliehoudende zaden in ontwikkeling." Verder worden systematic reviews en het werkprogramma voor volgend jaar besproken.

Praat mee!

De nationale NEN normcommissie voor plantaardige oliën en vetten, zorgt voor de Nederlandse inbreng in de discussies tijdens de vergaderweek. "Wij zorgen voor input vanuit de industrie op de reviews van actuele normen", legt Eykelhoff het belang uit van de nationale normcommissie. "Ook hebben wij als normcommissie de Unilever-methode ingebracht die daar besproken zal worden en die als methode gebruikt kan worden bij de analyse van oliën en vetten. Zo zie je concreet welke invloed een normcommissie kan hebben. Het is dus zaak om daar als fabrikant, laboratorium, controleur of anderzijds belanghebbende lid van te zijn. Op die manier kun je invloed uitoefenen op je eigen werkveld, en je zit ook nog eens dicht bij het vuur." Nieuwe experts zijn altijd welkom. Op dit moment mist de normcommissie vooral de inbreng op het gebied van oliehoudende zaden en meel. Dus, experts: meld u en beslis mee!

Belang van internationale normalisatie

Behalve de vergaderingen en presentaties staat ook een bezoek aan een laboratorium op het programma. "Het gaat om het bedrijfslaboratorium van Croda Nederland B.V., gastheer van de ISO vergaderweek. Verder is er voldoende tijd om te netwerken met de internationale deelnemers.

Het diner bij de Lichtfabriek in Gouda wordt gesponsord door de ketenorganisatie oliën en vetten MVO, de belangenbehartiger en dienstverlener voor de oliën- en vettenindustrie in Nederland." Zowel de ketenorganisatie MVO als Croda maken zich hard voor internationale samenwerking wat betreft normalisatie. Normalisatie is immers grensoverschrijdend en zorgt voor meer transparantie en gemakkelijker zaken doen in de handel van oliën en vetten. Internationale standaarden beperken onnodige handelsbarrières en zorgen voor vergelijkbaarheid tussen producten, diensten en organisaties. Ze stimuleren het onderscheidende en innoverende vermogen van organisaties in hun markt en bieden organisaties toegang tot nationale, Europese of mondiale markten.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze vergadering kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, telefoon (015) 2 690 235.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over deze vergadering kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff

(015) 2 690 235.

juliane.eykelhoff@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop