“In 2025 meeste dierproeven vervangen door innovatief onderzoek”

07-02-2017 Nederland moet in 2025 wereldwijd koploper zijn met innovatieve onderzoeksmethoden zonder dierproeven. Dat zei staatssecretaris Van Dam onlangs bij het in ontvangstnemen van het rapport ‘Transitie naar proefdiervrij onderzoek’. In het rapport staat een roadmap voor het stapsgewijs vervangen van dierproeven door innovatief onderzoek zonder dieren.

Staatssecretaris Van Dam: 'Het is heel lang heel gewoon geweest om met dieren te experimenteren. Om kennis op te doen en verder te komen. Maar inmiddels zetten we steeds meer vraagtekens bij dierproeven en kijken we steeds vaker naar innovatieve technieken die bijvoorbeeld onze gezondheid kunnen verbeteren. Daarom steun ik het advies en het stappenplan van het NCad, zodat we in de toekomst deze kennis kunnen opdoen zonder dieren te gebruiken.'

Samenwerking
In het rapport beschrijft het NCad de overgang naar innovatief, proefdiervrij werken. Die transitie gebeurt samen met de kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Het gaat bijvoorbeeld om de wettelijk voorgeschreven veiligheidsonderzoeken bij chemische stoffen, allergietesten bij nieuwe producten, voedselingrediënten, bestrijdingsmiddelen, en vaccins.

Agenda

Van Dam vraagt het RIVM voor de wettelijk verplichte veiligheidstesten samen met andere instituten een Agenda Proefdiervrije Innovatie op te stellen, met concrete stappen om dierproeven te vervangen door diervrije alternatieven. Hij vraagt het NCad datzelfde te doen voor andere domeinen, en aan te sluiten bij de Nationale Wetenschapsagenda.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids