Informatiemiddag ISO-norm voor identificatie vleessoorten in levensmiddelen

29-01-2018 NEN organiseert op 12 februari 2018 een informatiemiddag van 13.30 – 16.30 uur over een internationale norm voor identificatie van vleessoorten in levensmiddelen (‘meat speciation’). Tijdens deze informatiemiddag wordt een inventarisatie gemaakt van de positie onder Nederlandse stakeholders over de ontwerpnorm ISO 20813 ‘Identificatie, detectie en kwantificering van diersoorten in levensmiddelen en voedselproducten’.

Op 1 en 2 maart komen de internationale experts in Berlijn bij elkaar om het commentaar op de algemene eisen en definities voor nucleïnezuur gebaseerde methoden (PCR, genotype analyse en sequensen) te bespreken en in de norm te verwerken. NEN coördineert het commentaar namens de Nederlandse stakeholders.

Naast het afstemmen van de Nederlandse inbreng en het vaststellen van een Nederlandse delegatie, is het doel van de informatiemiddag om de structurele betrokkenheid bij de ontwikkeling van internationale normen op het gebied van vlees en vleesproducten te formaliseren.

Programma

Tijdens deze bijeenkomst:

  • Geven WUR/Rikilt een presentatie over de bepaling van diersoorten in vleesmengsels met DNA methoden;
  • worden deelnemers geïnformeerd over de rol van de nationale normcommissie in relatie tot de internationale werkgroepen;
  • is er de mogelijkheid om feedback te geven op het normontwerp ISO/WD 20813, zodat deze ingebracht kan worden tijdens de plenaire vergadering in Berlijn (geregistreerde deelnemers van de informatiemiddag krijgen het normontwerp van tevoren toegestuurd);
  • wordt geïnventariseerd welke deelnemers betrokken willen worden bij de ontwikkeling van de normen op het gebied van vlees en vleesproducten.

Dagvoorzitter is Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de vleessector (COV). Deelname aan de informatiemiddag is kosteloos en brengt geen verplichting tot deelname aan het NEN-traject met zich mee.

Praat mee en bepaal!

Invloed uitoefenen op de norm kan door deel te nemen aan de commissie. Daarnaast bouwt een commissielid veel kennis op door contact met nationale en internationale experts te maken en kan de koers van een bedrijf vroegtijdig bepaald worden door altijd dicht bij het vuur te zitten. De nieuwe projecten voor vleesidentificatiemethoden (meat speciation) en Next Generation Sequencing sluiten nauw aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van voedselauthenticiteit.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het werk van de normcommissie contact op met Charlotte Mosies, consultant AgroFood & Consument, afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charlotte Mosies, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop