Keurmerk en norm voor plaagdierbestrijding

20-02-2013 Plaagdieren kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, maar er kan ook economische leed zijn door bijvoorbeeld knaagschade en vervuiling. Het inschakelen van gespecialiseerde bedrijven in plaagdiermanagement is daarom in veel gevallen een 'must'.

Bedrijven kunnen zich hiervoor laten certificeren. Ook is er een Europese norm op komst waar u als belanghebbende over mee kunt praten.

Bedrijven die zich willen onderscheiden op het gebied van IPM (Integrated Pest Management) kunnen zich laten certificeren via het keurmerk van de NVPB (Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven), maar ook via het KAD (Kenniscentrum Dierplagen).

Europese norm

Sinds december 2010 wordt er in Europa gewerkt aan een norm voor plaagdiermanagement door de technische commissie CEN/TC 404. Een Nederlandse normcommissie is nauw betrokken bij het opstellen van de criteria. Het is de bedoeling dat de norm een belangrijke basis vormt voor (Europese) certificatie. Op dit moment vordert de ontwerpnorm gestaag en hopelijk komt de norm halverwege dit jaar beschikbaar voor commentaar voor een breder publiek.

Invloed

Bedrijven die deze Europese ontwikkeling van dichtbij willen volgen en zo veel mogelijk op hun eigen (Nederlandse) praktijk willen laten aansluiten, kunnen via de Nederlandse normcommissie deelnemen aan het Europese overleg.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frits van der Zweep, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 319, e-mail frits.vanderzweep@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop