MVO Academy & NEN: game belicht voordelen normalisatie

25-06-2018 De ketenorganisatie voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO), hield op 12, 13 en 14 juni een driedaagse cursus over Food & Feed Safety van plantaardige en dierlijke oliën en vetten in Vlaardingen. Juliane Eykelhoff van NEN was hierbij als docent aanwezig en sprak over het belang van normalisatie in de internationale aanvoerketen.

In de inleidende inspiratiesessie legde Eykelhoff normalisatie en de rol van NEN en ISO aan de hand van voorbeelden op het gebied van Food Safety uit. Met name de herziene norm ISO 22000 voor voedselveiligheidsmanagement en de ontwerpnorm voor ketenbeheer ISO 22095 ‘Chain of Custody’ en de impact daarvan voor de internationale handelsketens kwamen hierbij aan bod. Eenduidige afspraken over analysemethodes en productieprocessen zijn namelijk essentieel voor het borgen van de productveiligheid en het bevorderen van de internationale handel.

Game

Als verdieping van deze eerste kennismaking met normalisatie, ervoeren de cursisten het samenwerken en het maken van afspraken op basis van consensus tijdens het spelen van het Serious Game "WOW-effect!". In korte tijd doorliepen zij het normalisatieproces, waarbij ze (letterlijk) met elkaar om tafel zaten. In een nieuwe wereld moesten afspraken worden gemaakt over Wonen Onder Water. De afspraken gaan over de weeronderdelen temperatuur, neerslag en zon-uren. Ze behartigden de belangen van de burgemeester, wegenbouwer, koepelingenieur, boer, boswachter, pretparkdirecteur of tv-producent. Zij ervoeren het effect dat belanghebbenden kunnen hebben. Hoe verloopt het normalisatieproces, welke doelen zijn voor jou belangrijk, en hoe kun je deze het beste realiseren?

Nuttig

De Serious Game is geschikt voor mensen die (nog niet) betrokken zijn bij normalisatie, bijvoorbeeld startende of ervaren commissieleden, maar ook door andere stakeholders en geïnteresseerden kan deze game gespeeld worden. In ongeveer 1 uur leer je spelenderwijs hoe je de voordelen van normalisatie kan vergroten. Afhankelijk van de voorkennis en behoeften van de groep leg je de nadruk op verschillende aspecten van het normalisatieproces.

De game is ontwikkeld door NEN om het normalisatieproces voor diverse partijen toegankelijk te maken. Daarbij ervaren de deelnemers de toegevoegde waarde van normalisatie en hoe zij dit kunnen vergroten.

Meer informatie?

Voor meer informatie over normalisatie op het gebied van oliën en vetten of een ander vakgebied kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, 015 2 690 235 of afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, consultant AgroFood en Consument.

015 2 690 235

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop