Methode voor bepaling kwaliteit separatorvlees pluimvee onafhankelijk van productiemethode

03-08-2016 De kwaliteit van separatorvlees van pluimvee kan onafhankelijk van de productiemethode objectief worden vastgesteld. De onlangs gepubliceerde CEN Workshop Agreement CWA 17047 beschrijft een methode voor bepaling van de afbraak van spierweefselstructuur in fijngemaakt en/of gefragmenteerd pluimveevlees.

De machines voor de mechanische scheiding van vlees van de karkassen zijn de afgelopen tijd sterk verbeterd. Daardoor zijn de kwaliteitseigenschappen van het zogenoemde 'separatorvlees' niet meer te onderscheiden van gehakt vlees. Door wettelijke eisen mag separatorvlees echter niet als vlees verkocht worden en moet expliciet als separatorvlees op de etiketten vermeld worden. De nieuwe methode geeft bedrijven de mogelijkheid de kwaliteit van fijngemaakt pluimveevlees op basis van producteigenschappen objectief aan te tonen in plaats van het beoordelen van de producten op de productiemethoden.

Kleuringen en beeldanalyse
De beschreven methode in CWA 17047 ('Comminuted and fragmented poultry meat - Quantification of muscle fibre structure degradation') meet het niveau van de afbraak van spierweefsel en toont daarmee objectief de kwaliteit van het vlees aan. De methode gebruikt immuno-histochemische kleuringen in combinatie met beeldanalyse.

Workshop
Het doel van CWA 17047 is om de onderzoeksresultaten van het door de Europese Commissie gefinancierde project "MACSYS" te verspreiden. Het document is door de samenwerking van Europese partners uit zeven verschillende EU-lidstaten in consensus ontwikkeld. De deelnemers vertegenwoordigen het complete spectrum van actoren binnen de industrie: machinefabrikanten, producenten en gebruikers van fijngemaakt en/of gefragmenteerd vlees, laboratoria, wetenschappelijke, politieke en consumentenorganisaties. Na de startvergadering op 1 en 2 maart in Brussel hebben de workshopdeelnemers onder begeleiding van NEN binnen drie maanden consensus kunnen bereiken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de publicatie van de CWA 17047 eind juni 2016.

Vervolg
Op dit moment onderzoekt NEN met de workshopdeelnemers een mogelijk vervolgtraject om de CWA in een breed gedragen Europese norm te upgraden. Deze norm zal ook een volledige validatie van de methode bevatten. Dit zal het gemakkelijker maken voor de individuele lidstaten om een gestandaardiseerde methode te implementeren en uniforme voorwaarden aan de industrie te stellen.

Meer informatie
Nederlandse partijen die interesse hebben in een mogelijk vervolgtraject kunnen contact opnemen met Juliane Eykelhoff, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 235, e-mail juliane.eykelhoff@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met Juliane Eykelhoff, NEN AgroFood & Consument.

juliane.eykelhoff@nen.nl

(015) 2 690 235

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop