NEN publiceert nieuwe ISO-norm biotine gehalte in zuigelingenvoeding

29-05-2020 De samenwerking tussen ISO en AOAC (Verenigde Staten) op het gebied van de analyse van zuigelingenvoeding heeft onlangs geleid tot de publicatie van de nieuwe ISO 23305 voor de bepaling van het biotine gehalte in zuigelingenvoeding.

Biotine is een vitamine die je nodig hebt om energie uit voedsel vrij te maken. Een tekort kan dit proces verstoren. ISO 23305 is vooral bedoeld om de etiketten van zuigelingenvoeding te kunnen controleren. Tot op heden was er geen ISO-norm waarmee het gehalte aan biotine in zuigelingenvoeding kon worden bepaald.

Zuigelingen zijn kwetsbaar. Vandaar dat voeding voor zuigelingen mogelijk een van de meest gereguleerde en geteste producten ter wereld is. Codex Alimentarius (WHO en FAO) heeft een speciale standaard voor zuigelingenvoeding opgesteld met eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit (samenstelling). Deze Codex Standard STAN is de basis voor veel nationale regelgeving overal in de wereld. Zuigelingenvoeding en medische voeding voor volwassenen kan biotine bevatten als onderdeel van de samenstelling. Biotine is nodig om energie uit voedsel vrij te maken. Maar het speelt ook een rol bij de vorming van vetzuren, en het draagt bij aan het behoud van een normale huid en haar, en een normale werking van het zenuwstelsel.

Nieuwe norm

De nieuwe norm beschrijft een methode voor de kwantitatieve bepaling van biotine en/of biocytine in verrijkte melkpoeders, zuigelingenvoeding en medische voeding voor volwassenen in zowel vaste- (poeder) als vloeibare vorm (‘ready-to-feed’). De gebruikte techniek is vloeistofchromatografie in combinatie met zuivering met een immunoaffiniteitskolom. De methode is gevalideerd via een interlaboratoriumonderzoek voor twaalf verschillende producten. Daarnaast bevat de norm een informatieve annex met een vergelijking tussen de resultaten bepaald met de nieuwe ISO-norm en EN 15607, de horizontale CEN-norm voor bepaling van biotine in voeding. ISO 23305 is voortgekomen uit het samenwerkingsverband tussen ISO en AOAC International in het kader van SPIFAN (Stakeholder Panel on Infant Formula and Adult Nutritionals) project.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop