NEN publiceert twee nieuwe ISO normen voor zuivelanalyse

10-02-2020 NEN heeft twee nieuwe ISO normen gepubliceerd voor de analyse van melk en melkproducten.

NEN-ISO 23291 | IDF 248 bevat richtlijnen voor de toepassing van in-line en on-line infraroodspectrometrie, een techniek die steeds vaker wordt toegepast op zuivel.

De tweede norm, NEN-EN-ISO 16297 | IDF 161, bevat een protocol voor de evaluatie van alternatieve methoden voor het bepalen van het kiemgetal van melk, een indicatie voor de kwaliteit. Beide normen zijn voortgekomen uit het samenwerkingsverband tussen ISO en IDF (International Dairy Federation).

In- en on-line toepassing infraroodspectrometrie in zuivel

Er is een flinke toename in het gebruik van in- en on-line infraroodspectrometrie bij het verwerken van zuivel. De techniek levert relatief snel en gemakkelijk resultaten op. Bestaande normen beschrijven infrarood apparatuur die gebruikt wordt op de laboratoriumtafel. Bij toepassing direct in het proces komen echter meer dingen kijken. De nieuwe norm beschrijft hoe infraroodspectrometrie ook in-line en on-line succesvol kan worden toegepast. De norm is onder andere toepasbaar bij de bepaling van eiwitten, vet en totale vaste stof in vloeibare melk en zuivelproducten (met midden- en nabij-infrarood). Hij is ook toepasbaar voor de bepaling van eiwitten, vet en vocht in vaste of semi-vaste producten zoals melkpoeder, boter en vloeibare zuivel (met nabij-infrarood).

Evaluatie alternatieve methoden voor bepaling kiemgetal melk

Het routinematig testen van de totale hoeveelheid bacteriële flora in rauwe melk gebeurt meestal met snelle, alternatieve methoden, bijvoorbeeld flow cytometrie. Validatie van deze alternatieve methoden tegen de referentiemethode is een vereiste voordat ze betrouwbaar kunnen worden toegepast. NEN-EN-ISO 16297 | IDF 161 geeft richtlijnen voor de evaluatie en validatie van alternatieve methoden voor het kiemgetal in rauwe melk, inclusief een vergelijking met de traditionele microbiologische telplaatmethoden. De nieuwe versie van de norm bevat diverse wijzigingen in vergelijking met de eerste versie uit 2013. Het gaat vooral om hernieuwde afstemming met de nieuwe versie van ISO 16140-2, de algemene ISO norm met een protocol voor de validatie van microbiologische alternatieve methoden tegen een referentiemethode.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consumentenzaken, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consumentenzaken.

015 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop