Nieuw ISO-normontwerp vitamine K zuigelingenvoeding

17-04-2018 ISO heeft onlangs een nieuw normontwerp gepubliceerd met een bepalingsmethode voor vitamine K1 in zuigelingenvoeding en speciale voeding voor volwassenen, ISO/DIS 21446. De methode is gevalideerd via een interlaboratiumonderzoek voor tien verschillende producten en gebruikt HPLC met fluorescentie detectie. Commentaar op de methode kan tot eind mei 2018 bij NEN worden ingediend.

De nieuwe methode is ontwikkeld in het kader van een internationaal samenwerkingsverband tussen ISO en AOAC met de naam SPIFAN, een afkorting van Stakeholder Panel Infant Formula and Adult Nutritionals. Het project heeft als doel nieuwe normen op te stellen voor de bepaling van bijna dertig ingrediënten die in deze speciale voeding aanwezig kunnen zijn. Een aantal van deze normen is al gepubliceerd, waaronder methoden voor vitamines A en E, vitamine B12, inositol, nucleotiden, pantotheenzuur, vetzuren, mineralen en sporenelementen als jodium en seleen.

Twee vormen

De methode in ISO/DIS 21446 kan twee vormen van vitamine K1 onderscheiden, de zogenaamde cis- en transvorm. Dit is belangrijk in het kader van wet- en regelgeving. De methode is gevalideerd voor een groot aantal aan producten, waaronder poeders op melk- en op sojabasis, poeders met extra eiwitten of vetten en gedeeltelijk gehydrolyseerde producten.

Belang

De normen ontwikkeld in het kader van het SPIFAN project zijn belangrijk omdat een groot aantal analysemethoden voor zuigelingenvoeding in de loop van de jaren verouderd is. Er is daardoor een sterke behoefte aan het gebruik van nieuwere en meer moderne technieken voor deze analyses. Initiatiefnemers van dit project zijn een aantal mondiale producenten van zuigelingenvoeding als Mead Johnson, Fonterra, Abbott Nutrition en Nestlé en FrieslandCampina.

Scheidsrechtermethodes

Het uiteindelijke doel van het project is de normen voor te dragen als internationale 'dispute resolution' methodes bij Codex Alimentarius. Dat is de internationale organisatie die toeziet op de kwaliteit van voeding in het algemeen en zuigelingenvoeding in het bijzonder. Eenmaal door Codex erkend, zijn de nieuwe normen internationale scheidsrechtermethodes. Dit zal ook gebeuren met de methode voor bepaling van vitamine K1.

Meer informatie?

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, e-mail afc@nen.nl, tel. 015 2 690 125.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop