Nieuw deel ISO 18363 in ontwikkeling

03-05-2019 De normcommissie plantaardige en dierlijke oliën en vetten werkt samen met de internationale experts binnen ISO aan deel vier van de ISO 18363 voor de bepaling van 3-MCPD’s en glycidol in oliën en vetten. De in Nederland ontwikkelde methode werkt veel sneller dan de nu toegepaste 3 MCPD analyses en is daarmee zeer geschikt voor de kwaliteitsuitgangscontrole.

De officiële naam van de norm is ISO 18363 'Animal and vegetable fats and oils — Determination of fatty-acid-bound chloropropanediols (MCPDs) and glycidol by GC-MS/MS — Part 4: Method using fast alkaline transesterification and measurement for 2-MCPD, 3-MCPD and glycidol'. Deze nieuwe meetmethode om MCPD en glycidol vast te stellen is van toepassing op vaste en vloeibare vetten en oliën.

Voordelen
De nieuwe methode levert onder meer een 3 in 1-analyse op die beter werkt dan andere methodes en die slechts twee uur duurt en dus sneller resultaat levert. Dat scheelt een bedrijf aanzienlijke kosten.

De nieuwe methode is een 3 in 1-analyse en levert binnen slechts twee uur resultaat . Dat scheelt een bedrijf aanzienlijke kosten. Ook is deze methode geschikt voor automatisering.

De eerste vergadering van de ISO werkgroep zal op 28 mei plaatsvinden en later dit jaar start een ringonderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich melden om aan te sluiten bij de Nederlandse normcommissie en input te leveren op de methode. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff juliane.eykelhoff@nen.nl of afc@nen.nl.

Norm

NEN-EN-ISO 18363-2:2018 en

Dierlijke en plantaardige vetten en oliën - Bepaling van vetzuurgebonden chloorpropaandiolen (MCPD's...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop