Nieuwe CEN Technische Commissie voor voedselauthenticiteit in de maak

31-10-2018 DIN, het Duitse normalisatie-instituut, heeft onlangs bij CEN een voorstel ingediend voor de oprichting van een nieuwe Technische Commissie op het gebied van voedselauthenticiteit en fraude.

De nieuwe commissie moet gaan zorgen voor Europese normen met gevalideerde analysemethoden waarmee de authenticiteit van voedsel kan worden vastgesteld en fraude kan worden aangetoond. Nederlandse stakeholders kunnen tot 20 november bij NEN hun mening geven over dit voorstel.

‘Echtheid’
Europese lidstaten moeten maatregelen treffen om de authenticiteit (‘echtheid’) en integriteit van voedsel te garanderen. Paardenvlees dat als rundvlees wordt verkocht is één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat met de authenticiteit van voedsel soms een loopje wordt genomen. De nieuwe CEN commissie gaat de instrumenten leveren om hier tegen op te treden en hiermee de Europese regelgeving te ondersteunen.

Het werkgebied zal zich in eerste instantie richten op ‘witte vlekken’, onderwerpen waarvoor nog geen Europese normen beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor de bepaling van de authenticiteit van vlees, vis, honing, dranken, kruiden en specerijen. Producten waarvoor al normen en/of CEN commissies bestaan, zoals granen, vetten en oliën, cacao en melk, vallen in principe buiten de scope van de nieuwe CEN commissie. Normalisatie van validatieconcepten voor zogenaamde non-targeted methods is ook één van de onderwerpen die aangepakt gaan worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over voedselveiligheid? Neemt u dan contact op met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen via telefoon 015 2 690 436 of per e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop