Nieuwe CEN Workshop Agreement (CWA 17369) voedselauthenticiteit gepubliceerd

21-02-2019 De 'echtheid' van voedsel en voedselfraude zijn actuele onderwerpen waar terecht veel belangstelling voor is. Het onderwerp staat ook al een tijdje op de agenda van CEN. In januari heeft dit tot het eerste concrete resultaat geleid: de publicatie van CWA 17369 – Authenticity and fraud in the feed and food chain – Concepts, terms and definitions.

Bij de start van een relatief nieuw normalisatieonderwerp is het goed om een aantal basisprincipes af te spreken. Dit voorkomt vaak discussie en onduidelijkheid in een later stadium. Zo ook voor voedselauthenticiteit en fraude. Vandaar dat CEN in CWA 17369 een aantal basisprincipes voor dit onderwerp heeft gedefinieerd en vastgelegd. Het gaat om termen en hun definities gerelateerd aan authenticiteit en fraude (zoals authenticity, food fraud, product tampering, adulteration, et cetera). De afspraken zijn van toepassing op zowel voedsel als diervoeder. Daarnaast bevat de nieuwe CEN publicatie een schema dat het verband en de hiërarchie tussen de termen aangeeft. De CWA is geïnitieerd door deelnemers van het 'AUTHENT-NET – Food Authenticity Research Network', een EU Horizon 2020 project.

Nieuwe CEN commissie 'Food authenticity'
Het bovengenoemd werk is nauw verbonden met de nieuwe CEN commissie 'Food authenticity'. Deze commissie zal onder Duits voorzitterschap medio 2019 haar oprichtingsvergadering houden. Het doel is om EN normen te maken met vooral analytische methoden om de echtheid vast te kunnen stellen van voedingsmiddelen. De commissie richt zich op producten waar nog geen CEN commissies voor bestaan (zoals vlees, vis, kruiden en specerijen). NEN richt bij gebleken belangstelling een nationale schaduwcommissie op met Nederlandse stakeholders die bij dit nieuwe CEN werk betrokken willen zijn en mee willen werken. Een aantal partijen heeft al belangstelling getoond.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over voedselveiligheid? Neemt u dan contact op met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen via telefoon 015 2 690 436 of per e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop