Nieuwe CEN-norm bepaling nitraat en nitriet in groente

07-02-2018 CEN heeft een nieuwe norm gepubliceerd voor de bepaling van nitraat en nitriet in groente. NEN-EN 12014-2 gebruikt de HPLC-techniek en ionchromatografie (IC) en is toepasbaar op producten met een gehalte van 25 mg/kg of meer.

De methode is gevalideerd door interlaboratoriumonderzoek. In totaal hebben twaalf laboratoria deelgenomen. Zes gebruikten de HPLC-techniek en zes ionchromatografie. De producten die zijn onderzocht zijn bietensap, wortelpuree en ijsbergsla met gehaltes van nitraat variërend van 26 mg/kg tot 3 542 mg/kg.

NEN-NEN 12014-2 beschrijft de monstervoorbereiding, extractie en analyse voor beide technieken en bevat een samenvatting van de precisiedata uit het onderzoek. Daarnaast zijn diverse voorbeelden van chromatogrammen opgenomen. De resultaten van het interlaboratoriumonderzoek voldoen aan de prestatiekenmerken uit de Verordening (EG) Nr. 1882/2006 van de Europese Commissie. Die stelt bemonsterings- en analysemethoden vast voor de officiële controle op het nitraatgehalte in bepaalde levensmiddelen.

Norm

NEN-EN 12014-2:2018 en

Voedingsmiddelen - Bepaling van het nitraat- en/of nitrietgehalte - Deel 2: HPLC/IC-methode voor de ...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop