Nieuwe ISO 22000 norm maakt ons eten veiliger

20-06-2018 Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedsel veilig is. Of het nu een product is dat direct van het land komt of een pizza die uit tientallen ingrediënten bestaat, de veiligheid moet voorop staan. Elke speler in de keten, fabrikant, transporteur of eindverkoper, is verantwoordelijk voor het afleveren van een veilig product. De nieuwe versie van ISO 22000, de wereldwijd bekende norm voor management van voedselveiligheid, levert hieraan een bijdrage. NEN houdt op 26 september een congres ter introductie van de nieuwe NEN-EN-ISO 22000 die medio 2018 verschijnt.

De vorige versie van ISO 22000 stamt uit 2005 en het was hoog tijd voor een update. De afgelopen tijd heeft ISO de norm op verschillende punten aangepast en verbeterd. Zo bleken de definities van verschillende termen (zoals PRP en O-PRP) in de vorige versie in de praktijk soms verschillend geïnterpreteerd te worden, met spraakverwarring en onjuiste maatregelen voor voedselveiligheid tot gevolg. ISO heeft een groot aantal praktische voorbeelden besproken. Op basis hiervan zijn de definities van termen in de nieuwe versie een stuk duidelijker gemaakt.

Een andere belangrijke wijziging in de nieuwe ISO 22000 is de introductie van de ISO High Level Structure (HLS), net zoals eerder gedaan voor andere ISO managementsysteem normen als ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu). De HLS is een soort blauwdruk die ISO gebruikt voor tekstdelen en structuur van alle managementsysteemnormen. Hierdoor zijn de verschillende ISO-normen beter op elkaar afgestemd en is de integratie voor bedrijven die meerdere van dit soort normen gebruiken gemakkelijker.

Congres 'De nieuwe ISO 22000'

NEN zet de wijzingen in de nieuwe norm en de gevolgen daarvan voor u op een rijtje tijdens het congres 'De nieuwe ISO 22000' op 26 september.

In een plenaire ochtendsessie hoort u van diverse stakeholders uit de voedselketen, waaronder de overheid en retail, hoe zij aankijken tegen de nieuwe ISO 22000 en welke gevolgen zij hieraan zullen verbinden. FSSC 22000, het wereldwijde certificatieschema op basis van ISO 22000, zal duidelijk maken welke concrete gevolgen de nieuwe ISO 22000 heeft voor certificatie. Dit is interessant voor bestaande en toekomstige certificaathouders.

De middagsessie heeft een interactief karakter. Onder begeleiding van experts uit de sector gaan de deelnemers dieper in op de materie aan de hand van vier thema's:

  • Risicomanagement en business continuity
  • Termen en definities
  • Relatie tussen ISO 22000 en andere normen (bijvoorbeeld BRC, IFS, ISO 9001, HACCP)
  • Transport en storage als voorbeeld van een sectorspecifieke invulling van ISO 22000.

Deelname congres inclusief de norm

Op de evenementenpagina vindt u meer informatie over de nieuwe ISO 22000 en het congres op 26 september (o.a. programma, aanmelden).


Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie over het congres kunt u contact opnemen met Joyce Marijnissen, productmanager via Evenementen.

evenementen@nen.nl

Voor meer informatie over de ISO 22000 kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

015 2 690 125

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop