Nieuwe ISO-norm vitamine K in zuigelingenvoeding gepubliceerd

21-02-2019 Er is een nieuwe ISO-norm voor de bepaling van vitamine K (ISO 21446). Met de nieuwe norm kan het gehalte van zowel de cis- als de trans-vorm van vitamine K worden bepaald.

Dit is belangrijk voor een goede samenstelling van zuigelingenvoeding en dus voor de gezondheid van de zuigeling. De norm is het resultaat van samenwerking tussen ISO en AOAC aan de ontwikkeling van een set nieuwe analysemethoden voor zuigelingenvoeding.

De samenwerking tussen ISO en AOAC heeft als doel om nieuwe normen op te stellen met analysemethoden voor de bepaling van bijna dertig ingrediënten die in deze speciale voeding aanwezig zijn. Deze normen zijn belangrijk omdat veel analysemethoden voor deze voedingsstoffen in de loop der jaren verouderd zijn.

Twee vormen
Met de nieuwe methode kunnen de twee belangrijke vormen van vitamine K1 worden bepaald (de cis- en trans-vorm). De gebruikte techniek is normale-fase HPLC met post-column reductie en detectie via fluorescentie. De methode is gevalideerd via een interlaboratoriumonderzoek uitgevoerd in 2016 – 2017 met circa 20 verschillende types zuigelingenvoeding en speciale voeding voor volwassenen. In een bijlage bij de norm is een vergelijking opgenomen van analyseresultaten met de nieuwe ISO 21446 en de al bestaande Europese CEN norm NEN-EN 14148 (Foodstuffs – Determination of vitamin K1 by HPLC).

Scheidsrechtermethode
ISO 21446 wordt voorgedragen als internationale 'dispute resolution' methode bij Codex Alimentarius. Dat is een internationale organisatie die toeziet op de kwaliteit van voeding in het algemeen en zuigelingenvoeding in het bijzonder. Door Codex erkende methoden worden gezien als internationale scheidsrechtermethoden. Bij NEN kunt u aan de ontwikkeling van deze projecten meewerken.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze normen of over deelname aan normcommissie ‘Vitamines en carotenoiden’ kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant Agrofood & Consument, e-mail afc@nen.nl, of telefoon 015 2 690 125.

Norm

NEN-ISO 21446:2019 en

Zuigelingenvoeding en voeding voor volwassenen - Bepaling van het <em>trans</em> en totale (<em>cis<...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop