Nieuwe ISO-norm voor Salmonella beschikbaar

10-12-2012 Salmonellabacteriën komen bij vrijwel alle diersoorten voor. Besmetting bij de mens treedt voornamelijk op door het eten van besmet vlees en eieren of producten die door vlees of eieren zijn besmet (kruisbesmetting).

Werkt uw organisatie direct of indirect met deze producten, dan is de nieuwe norm wellicht iets voor u. Deze ISO-norm standaardiseert de methode van de telling van Salmonella met behulp van een miniatuurbepaling van het meest waarschijnlijke aantal.

De volledige titel van de norm luidt: NPR-CEN-ISO/TS 6579-2:2012 'Microbiology of food and animal feed - Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella - Part 2: Enumeration by a miniaturized most probable number technique'. De vervanging van deel 1 en 3 gebeurt in een later stadium. Daarna wordt NEN-EN-ISO 6579:2002 pas ingetrokken.

Nederlands projectleiderschap

Een groep van internationale experts heeft onder leiding van Kirsten Mooijman van het RIVM, tevens het European Union Reference Laboratory (EURL) for Salmonella, de norm opgesteld. Momenteel zijn zij ook betrokken bij de volgende normalisatietrajecten:

  • Concept document voor de normatieve ISO 6579-1 'Microbiology of food and animal feed - Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella - Part 1: Detection method'
  • Concept document voor de informatieve ISO/TR 6579-3 'Microbiology of food and animal feed - Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella - Part 3: Guidance for serotyping of Salmonella spp.'

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Mout, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 436, e-mail: laura.mout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids