Nieuwe ISO-norm voor kweekmedia

28-11-2014 In laboratoria voor microbiologisch onderzoek van voedingsmiddelen, diervoeders en water, zijn tests en procedures vaak afhankelijk van de consistentie van kweekmedia voor het verstrekken van reproduceerbare resultaten. Werkt uw organisatie direct of indirect met kweekmedia, dan is de norm die recent op de markt is gekomen wellicht iets voor u. Deze ISO-norm geeft informatie over de bereiding, productie, bewaring en bepaling van prestatiekenmerken van kweekmedia.

De volledige titel van de norm luidt: NEN-EN-ISO 11133:2014-11, Microbiologie van voedingsmiddelen, diervoeders en water - Bereiding, productie, bewaring en bepaling prestatiekenmerken van kweekmedia.

De eerste versie van NEN-EN-ISO 11133:2014 is gepubliceerd in juni 2014, inmiddels is er een gecorrigeerde versie beschikbaar met wijzigingen in Annex E en F. Deze is gepubliceerd in november 2014. De ontwikkeling van ISO 11133 is in Nederland actief gevolgd door experts van de normcommissie 'Microbiologie van de voedselketen' en de normsubcommissie 'Microbiologische parameters'. Deze norm is één van de eerste samenwerkingsprojecten binnen ISO op het gebied van levensmiddelen- en watermicrobiologie.

Doelstellingen en doelgroep

Het doel van kweekmedia is micro-organisme te behouden, laten groeien, detecteren en tellen. Eisen aan diverse kweekmedia kunnen verschillen en zijn afhankelijk van het te detecteren micro-organisme en het genomen monster. Om betrouwbaar microbiologisch onderzoek uit te voeren, moeten kweekmedia voldoen aan minimale prestatiekenmerken. Dit wordt gedemonstreerd door het uitvoeren van adequate testen.

ISO 11133 is een richtlijn voor de bereiding en de kwaliteitscontrole van media, die de criteria waaraan een kweekmedium moet voldoen beschrijft, zoals onder andere grenswaarden voor de productiviteit en selectiviteit. De richtlijn geldt voor:

  1. commercieel vervaardigde kant-en-klare media;
  2. in de handel verkrijgbare gedehydrateerde formuleringen;
  3. laboratoria die kweekmedia voor eigen gebruik bereiden.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Mout, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 436, e-mail laura.mout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Laura Mout, NEN AgroFood & Consument

laura.mout@nen.nl

(015) 2 690 436

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop