Nieuwe ISO-norm wei-eiwit gehalte in zuigelingenvoeding

06-04-2020 NEN heeft een nieuwe ISO-norm gepubliceerd voor de analyse van zuigelingenvoeding. NEN-ISO 23293 beschrijft een methode voor het bepalen van de verhouding tussen het wei en caseïne eiwitgehalte in zuigelingenvoeding. Het gaat om op melk gebaseerd poeder. Wei en caseïne eiwit zijn vaak een belangrijk onderdeel van de samenstelling van zuigelingenvoeding. Tot op heden was er geen ISO-norm waarmee dit eiwitgehalte gemeten kon worden.

Zuigelingenvoeding is waarschijnlijk het meest gereguleerde en geteste product ter wereld. Dit komt voornamelijk door de kwetsbare doelgroep waar het voor bedoeld is. Codex Alimentarius is de internationale organisatie van FAO en WHO die internationale standaarden opstelt over veiligheid, kwaliteit en eerlijkheid in de internationale voedselhandel. Codex heeft een speciale standaard voor zuigelingenvoeding opgesteld. Deze Codex Standard STAN 72 is de basis voor veel nationale regelgeving overal ter wereld.

Eerste internationale norm

Hoewel wei en caseïne eiwit belangrijke onderdelen van zuigelingenvoeding zijn, was er tot voor kort geen internationale norm om ze te meten. Met de publicatie van de nieuwe norm NEN-ISO 23293 | IDF 247 (Milk-based infant formula powders - Quantification of whey protein content by sodium dodecyl sulfate-capillary gel electrophoresis (SDS-CGE) is er nu een methode beschikbaar om het gehalte van dit belangrijke bestanddeel in zuigelingenvoeding te bepalen en een juiste etikettering van deze voedingsstoffen te verifiëren. De norm is voortgekomen uit samenwerking tussen ISO, IDF (International Dairy Federation) en AOACI.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument via telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop