Nieuwe ISO-werkgroep duurzame visserij van start

26-05-2014 De nieuwe werkgroep 'Sustainability' start dit jaar met het ontwikkelen van een mondiale norm die de minimale eisen voor de certificering van producten uit duurzame zeevisserij gaat beschrijven. De nieuwe werkgroep valt onder de internationale commissie 'Fisheries and aquaculture' (ISO/TC 234).

De toekomstige norm zal gebaseerd worden op een voorstel dat afkomstig is van Franse experts. De werkgroep zal tevens een Franse voorzitter hebben. Op dit moment hebben Amerika, Canada, Denemarken en Noorwegen experts aangemeld voor de ISO-werkgroep 'Sustainability'. Ook vanuit Nederland is het mogelijk om, via NEN, deel te nemen aan deze werkgroep.

Harmonisatie en doelgroepen

De schrijvers van het oorspronkelijke voorstel geven aan dat zij in de toekomstige normeisen willen opnemen voor certificatieschema's en hierbij de doelstellingen van ecolabels willen harmoniseren, maar niet vervangen. De eisen zullen opgebouwd worden volgens de duurzaamheidsthematiek: ecologische, economische en sociale principes van visserijactiviteiten. De beoogde doelgroepen zijn: vissers, industrieën, consumenten en eigenaren van labels.

Experts gezocht

De ontwikkeling van de norm voor duurzame visserij is pas recent gestart en zal circa drie jaar in beslag nemen. Door tijdig betrokken te raken bij dit traject, kunt u de inhoud van de norm mede bepalen. Dit kan bijvoorbeeld door via NEN als expert betrokken te zijn bij de ISO-werkgroep 'Sustainability'. Wanneer u hierin interesse heeft of het Franse voorstel wilt inzien, neem dan contact op met Laura Mout. Experts kunnen zich aanmelden tot 1 juli 2014. Afhankelijk van het aantal Nederlandse geïnteresseerden, zal gezamenlijk het niveau van betrokkenheid bij de nieuwe ISO-werkgroep worden bepaald.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Mout, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 436, e-mail laura.mout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Mout, NEN AgroFood & Consument

(015) 2 690 436

laura.mout@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids