Nieuwe editie "Microbiologie" en handig normenoverzicht

04-05-2015 In het Amsterdamse Micropia vond op 29 april de presentatie plaats van alweer de vijfde editie van het boek "Microbiologie van Voedingsmiddelen". Sinds de vorige editie zijn veel normen voor klassieke methoden veranderd. Het CEN-mandaat heeft daarbij een vliegwielfunctie vervuld.

Pas recent zijn veel belangrijke normen afgerond of bevinden zich in het stadium dat de redactie het gerechtvaardigd vond een nieuwe editie van het boek uit te brengen, al realiseert zij zich dat normalisatie een continu proces blijft. Daarom heeft NEN als bijlage van het boek het een overzicht met normen voor microbiologie samengesteld.

Het overzicht bevat nationale (NEN), Europese (EN) en mondiale (ISO) normen op het gebied van microbiologie voor de voedselketen en water. Deze normen behoren tot het werkprogramma van de Nederlandse normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’ en de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’ (= watermicrobiologie). Het overzicht start met de normen gerangschikt naar micro-organisme. Daarna zijn de meer algemene normen voor microbiologisch onderzoek opgenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen als mediumbereiding, monstername, polymerase chain reaction en validatie.

Impressie van de praktijkdag

Op de Praktijkdag (Microbiologie: ontwikkelingen rond methoden) van 29 april stonden de belangrijkste veranderingen van klassieke methoden en de gevolgen daarvan voor de dagelijkse praktijk centraal. Thema’s als betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid vormden hierbij de rode draad. Deskundigen die nauw betrokken zijn bij het normalisatieproces gaven presentaties en leidden het debat in goede banen. Enkele voorbeelden van presentaties:

  • Kirsten Mooijman, Microbiologisch onderzoeker en coördinator EURL (RIVM), zal ingaan op de drie ISO-methoden voor Salmonella.
  • Koen De Reu, senior onderzoeker (ILVO), zal een presentatie geven over het onderwerp: Evoluties en aandachtspunten in geaccrediteerde microbiologische labs.
  • Mieke Uyttendaele, hoogleraar Microbiologische Analyse en Veiligheid (Universiteit Gent), zal u in een afsluitend debat uitdagen na te denken over de vraag: Wie gelooft en gebruikt die klassieke ISO-methoden nog in de 21ste eeuw?

Meer informatie

Voor meer informatie over de normen: Laura Mout, consultant AgroFood & Consument, telefoon: (015) 2 690 436, e-mail: laura.mout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: Laura Mout, consultant AgroFood & Consument

laura.mout@nen.nl

(015) 2 690 436

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids