Nieuwe methode analyse mycotoxinen gestandaardiseerd

27-08-2013 In het komende derde diervoedermandaat wordt een nieuwe methode gestandaardiseerd voor het analyseren van mycotoxinen in diervoeder. Dat is belangrijk, want consumptie van met mycotoxinen besmet diervoeder heeft gevolgen voor de gezondheid en prestatie van het dier.

U kunt als belanghebbende mee praten over de nieuwe methode.

Tijdens de groei en opslag van gewassen kunnen door schimmels verschillende mycotoxinen gevormd worden. Met alle nadelige gevolgen vandien. Door de wetgeving worden dan ook grenswaarden gesteld mbt de aanwezigheid van deze stoffen.

Recent nog heeft het International Expert Comité van GMP+ besloten om een speciaal extra protocol in het GMP+systeem op te nemen voor het testen op aflatoxine in mais en maisproducten uit onder andere Zuidoost Europa naar aanleiding van gevonden waarden in melk.

Nieuwe methode

Voor de analyse van mycotoxinen in diervoeder bestaan inmiddels Europese analysemethoden zoals:
NEN-EN 15791 (DON),
NEN-EN 15792 (ZON),
NEN-EN 16006 (Fumonicine)
NEN-EN 16007 (Ochratoxin A), maar door verbetering van de beschikbare technieken wordt in deel twee van het komende derde diervoedermandaat (M/522), dat naar verwachting eind dit jaar start, weer een nieuwe methode Europees gestandaardiseerd.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Om mee te beslissen over diervoedernormen neemt u contact op met:


Frits van der Zweep

(015) 2 690 319

frits.vanderzweep@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids