Nieuwe voorwaarden programma opslag en distributie

28-11-2016 ISO 22000 bevat een managementsysteem voor specifieke voedselveiligheidsvereisten voor organisaties. Een daarvan is dat organisaties programmavoorwaarden (PRP) vestigen, implementeren en onderhouden om de gevaren voor voedselveiligheid te beheersen.

Een internationale groep van belanghebbenden heeft een programma voor opslag en distributie ontwikkeld.

Opslag en distributie
Een onderdeel van de voedselketen is het distributienet, met name opslag en distributie. Telers, voedsel en ingrediëntprocessors rekenen op goede opslag en distributiepraktijken zodat hun producten veilig en in goede staat aankomen op de eindbestemming. De rol van de betrokken organisaties in het distributienet, is om voedsel, ingrediënten, grondstoffen en verpakkingen te beschermen via opslag, cross-docking en transport.
Het nieuwe PRP is bedoeld voor het beheer van systemen die zijn ontworpen om de ISO 22000 eisen te ondersteunen, en voor de gedetailleerde eisen voor deze programma's. Het programma bevat geen eisen voor ISO 22000 en is bedoeld voor gebruik in combinatie met ISO 22000.

Strekking
Het PRP specificeert eisen om de gevaren voor voedselveiligheid te bestrijden. De eisen zijn van toepassing op alle organisaties, ongeacht de grootte of complexiteit. Deze organisaties zijn betrokken bij de opslag en distributieactiviteiten in de hele voedselketen. Ze willen PRP’s op een zodanige wijze implementeren dat ze aan de ISO 22000-eisen voldoen.
De PRP eisen omvatten persoonlijke hygiëne, reiniging, desinfectie, productidentificatie, terugroepen van producten en voedselintegriteit.

Openbare raadpleging
De wereldwijd toonaangevende FSSC 22000 certificering heeft het initiatief genomen om de PRP met een internationale groep van belanghebbenden te ontwikkelen. Om de industrie feedback te laten geven, is de PRP worden gepubliceerd en commentaar gevraagd.

De commentaarperiode is inmiddels verstreken, wilt u toch een reactie geven mailt u dan met Gillian Herpers.

Mee praten? Dat kan!

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Gillian Herpers, consultant Agrofood & Consument, T.: (015) 2 690 444 of e-mail: gillian.herpers@nen.nl.

Aan ISO 22000 gerelateerde normen

NPR-ISO/TS 22002-1:2010 en

Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid - Deel 1: Voedselproductie

NPR-ISO/TS 22002-2:2013 en

Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid - Deel 2: Catering

NPR-ISO/TS 22002-3:2012 en

Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid - Deel 3: Boerenbedrijf

NPR-ISO/TS 22002-4:2014 en

Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid - Deel 4: Vervaardiging van verpakking voor voedsel

NPR-ISO/TS 22003:2014 en

Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen voor organisaties die audits en certificatie aanbieden van voedselveiligheid managementsystemen

Eerder door u bekeken

Contact of meedoen?

Voor deelname neemt u contact op met Gillian Herpers, NEN AgroFood & Consument

(015) 2 690 444

Gillian.herpers@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids