Nieuwe zuivelnormen gepubliceerd

27-04-2016 Recent zijn twee verbeterde zuivelnormen gepubliceerd, het resultaat van samenwerking tussen de International Dairy Federation (IDF) en de International Organization for Standardization (ISO). Het betreft een methode van de kwantificering van lysozymen en een referentiemethode voor het bepalen van de hoeveelheid nitrogeen-eiwit in melk.

De eerste norm, NEN-ISO 27105 | IDF 216, is een methode voor de kwantitatieve bepaling van de hoeveelheid lysozymen afkomstig uit het eiwit van kippeneieren aanwezig in melk en kaasproducten. Het bijzondere aan deze methode is dat de lysozymen afkomstig uit het kippeneiwit tot zeer lage hoeveelheden – met een limiet van 10 mg/kg- kunnen worden gekwantificeerd.

Conserverende werking
Lysozymen (of ook wel: muramidase) zijn enzymen die veel in de natuur voorkomen. Ze komen met name veel voor in kippeneiwit, salie en in menselijk traanvocht of speeksel. Het enzym heeft een conserverende werking en voorkomt bij de productie van kaas dat deze na productie opzwelt.

Nitrogeen-eiwit bepalen
De tweede publicatie betreft NEN-EN-ISO 8968-4 | IDF 20-4, een referentiemethode voor de directe en indirecte bepaling van de hoeveelheid nitrogeen-eiwit in vloeibare volle en magere melk. Deze tweede editie van ISO 8968-4|IDF 20-4 is een samenvoeging en vervanging van het eerdere ISO 8968-4|IDF 20-4:2001 en ISO 8968-5|IDF 20-5:2001. De norm is technisch herzien en verbeterd.

Mee praten? Dat kan!

Nederlandse partijen die willen deelnemen aan het werk, kunnen contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 125, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of meedoen?

Voor deelname neemt u contact op met Marcel de Vreeze van NEN AgroFood & Consument

(015) 2 690 ...

afc@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids