Norm traceerbaarheid schaaldierproducten klaar

30-10-2015 De internationale ISO standaard voor traceerbaarheid van schaaldierproducten is gepubliceerd. Ook zijn er inmiddels twee andere normen over traceerbaarheid van schaaldieren bijgekomen.

De internationale norm NEN-ISO 18537:2015 (en) specificeert de informatie die geregistreerd dient te worden voor ketens van in het wild gevangen schaaldieren. De informatie is nodig om de traceerbaarheid van producten die afkomstig zijn van in het wild gevangen schaaldieren vast te stellen. De norm specificeert hoe verhandelde schaaldierproducten moeten worden geïdentificeerd en welke gegevens gegenereerd moeten worden door elk levensmiddelenbedrijf dat de producten fysiek verhandelt door de distributieketen. De norm is specifiek opgesteld voor de distributie van schaaldieren voor menselijke consumptie, van wild gevangen tot aan de retailers of cateraars.

De geïdentificeerde ketenbedrijven die in deze internationale norm voor wild gevangen schaaldieren aan de orde komen zijn:

  • Vangstbedrijven
  • Landingsbedrijven en eerste verkoop
  • Verwerkers
  • Vervoerders en opslagbedrijven
  • Handelaren en groothandelaren
  • Retailers en cateraars
  • Logistiek, inclusief materialen meegenomen uit andere domeinen

Elke schaaldierdistributieketen kan uit een selectie of uit alle van de bovengenoemde ketendeelnemers bestaan maar niet noodzakelijkerwijs in de aangegeven volgorde.

Niet alle informatie
Gezien de verscheidenheid van schaaldierproducten en hun distributieketens die in verschillende landen met verschillende wettelijke eisen opereren, kan niet alle productspecifieke informatie voor elke situatie weergegeven worden. De internationale norm geeft een generieke basis voor de traceerbaarheid. Bedrijven mogen de flexibiliteit benutten om aanvullende informatie op te nemen in hun eigen niet-gestandaardiseerde systemen, die aan dezelfde unit ID’s gerelateerd zijn.

Nieuwe normen
Behalve NEN-ISO 18537:2015 (en) zijn er ook twee andere nieuwe normen over de traceerbaarheid van schaaldieren. NEN-ISO 18539:2015 (en) gaat over de traceerbaarheid van weekdierproducten en bevat specificaties over te registreren informatie in distributieketens voor gevangen weekdieren. Daarnaast is er NEN-ISO 16741:2015 (en), Traceerbaarheid van schaaldierproducten - Specificaties over te registreren informatie in distributieketens van gekweekte schaaldieren.

Schaduwcommissie

Nederland heeft op dit moment geen actieve schaduwcommissie voor visserij en aquacultuur. Indien u interesse heeft om op nationaal niveau invloed uit te oefenen op internationale normen op het gebied van visserij en aquacultuur, kunt u contact opnemen met Juliane Eykelhoff, Consultant NEN AgroFood & Consument: juliane.eykelhoff@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, neemt u contact op met: Juliane Eykelhoff, Consultant NEN AgroFood & Consument

afc@nen.nl

(015) 2 690 235

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop