Norm voor microbiologisch interlaboratoriumonderzoek beschikbaar

03-05-2019 Er is een nieuwe norm voor competentiecriteria voor deelnemende laboratoria aan microbiologische bekwaamheidsbeproevingschema's. NEN-EN-ISO 22117 ‘Microbiologie van de voedselketen - Specifieke eisen en richtlijnen voor bekwaamheidsbeproevingen door middel van vergelijkend interlaboratoriumonderzoek’ vervangt de oorspronkelijke technische specificatie (NPR-CEN-ISO/TS 22117) uit 2010.

De nieuwe norm, NEN-EN-ISO 22117:2019, is ontwikkeld om de competentiecriteria vast te stellen voor deelnemende laboratoria aan microbiologische bekwaamheidsbeproevingschema's. Dit is vooral van toepassing voor de specifieke technische vereisten van microbiologische monsters, zoals homogeniteit en stabiliteit van de monsters. En de interpretatie van detectietesten die niet onder bestaande documenten vallen.

Bekwaamheidsbeproevingsschema's, ook wel proficiency testing (PT) schemes, worden hoofdzakelijk gebruikt om de prestaties van laboratoria te evalueren.

Specifieke interpretatie
Algemene vereisten voor het organiseren van bekwaamheidsbeproevingen van allerlei soorten zijn beschikbaar via CASCO (Conformiteitsbeoordelingscomité) in NEN-EN-ISO/IEC 17043. Algemene begeleiding is beschikbaar via International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). Echter, deze algemene vereisten/aanbevelingen zijn niet in alle gevallen direct van toepassing. Ze moeten soms specifiek geïnterpreteerd worden door verschillende laboratoriumsectoren, waar deze bekwaamheidsbeproevingen zijn georganiseerd. De NEN-EN-ISO 22117:2019 brengt hier verandering in, door een specifieke interpretatie te bieden van de algemene vereisten voor de microbiologische sector.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Mout, consultant AgroFood & Consumenten, telefoon (015) 2 690 436, e-mail afc@nen.nl

Norm

NEN-EN-ISO 22117:2019 en

Microbiologie van de voedselketen - Specifieke eisen en richtlijnen voor bekwaamheidsbeproevingen do...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Contact of informatie

Voor meer informatie of deelname aan de commissie kunt u contact opnemen met:

Laura Mout

(015) 2 690 436

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop