Normen voor zuivelmicrobiologie herzien en gepubliceerd

28-02-2017 De herziene uitgave van vier nationale normen over zuivelmicrobiologie zijn gepubliceerd. Deze normen vervangen de oorspronkelijke normen uit 2002-2005. De normen bieden laboratoria gestandaardiseerde testmethodes die de aanwezigheid van verschillende bacteriën in melk en zuivelproducten kunnen aantonen.

De herziening besloeg een aanpassing van vier ontwerpnormen aan de huidige omstandigheden in laboratoria. De nieuw verschenen normen zijn:

  • NEN 6814:2017 'Pekel, stremsel, kaas en omgevingsmateriaal - Aantonen van gasvormende zouttolerante micro-organismen'
  • NEN 6816:2017 'Melk en melkproducten - Het aantonen van voor zuursels storende bacteriofagen'
  • NEN 6817:2017 'Melk en melkproducten - Bepaling van het gehalte aan fecale enterococcen'
  • NEN 6820:2017 'Melk en melkproducten - Het aantonen van ongewenste besmetting van lang-houdbare vloeibare melkproducten'

De normen zijn alleen in het Nederlands verkrijgbaar.

Analysemethoden voor zuivelmicrobiologie

De meeste normen over analysemethoden voor zuivelmicrobiologie worden op internationaal niveau ontwikkeld door de commissie ISO/TC 34/SC 9 'Food products - Microbiology'. Deze normen zijn vaak geschikt voor het aantonen van microben in verschillende productgroepen waaronder diervoeder, zuivel, vis en vlees. Op nationaal niveau is een groep van experts actief voor een aantal specifieke onderwerpen op het gebied microbiologie in de zuivelsector.

Meepraten over de inhoud van normen

Voor meer informatie betreft deze herziening of eventuele deelname aan normalisatie betreft zuivelmicrobiologie, kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 444, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant AgroFood & Consument.

afc@nen.nl

(015) 2 690 444

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids