Normontwerp ‘screeningsmethode voor mycotoxines in voedingsmiddelen’ gepubliceerd

20-08-2018 CEN heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd waar de screeningsmethode voor mycotoxines in voedingsmiddelen wordt beschreven. Deze norm, prEN 17279:2018, is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie. Commentaar op de methode kan tot 15 oktober 2018 worden ingediend.

Mycotoxines worden geproduceerd door bepaalde schimmels. Afhankelijk van de specifieke schimmelstoffen en van de concentratie zijn mycotoxines kankerverwekkend en tasten het immuunsysteem aan. In de Europese regelgeving zijn voor diverse stoffen wettelijke limieten vastgesteld.

Screeningsmethode

Het betreft een methode gebaseerd op vloeistofchromatografie met massaspectrometrie. Met de methode kunnen levensmiddelen snel kwantitatief worden gescreend op de aanwezigheid van de volgende stoffen: aflatoxin B1, deoxynivalenol, fumonisin B1 and B2, ochratoxin A, HT-2 en T-2 toxinen en zearalenon.

Het doel van de screeningsmethode is om te testen of levensmiddelen voldoen aan de wettelijke limieten of om te bepalen of een bepaald vooraf vastgestelde niveau wordt overschreden of niet. Het resultaat van de screening is ‘negatief’ of ’verdacht’.

’Negatief’ betekent dat de mycotoxines niet worden gedetecteerd of misschien wel aanwezig zijn maar onder het vastgestelde niveau. ’Verdacht’ betekent dat het vastgestelde niveau wordt overschreden. Bij de uitkomst ’verdacht’ zal vervolgens altijd bevestiging (met een confirmatiemethode) noodzakelijk zijn.

CEN-werkgroep ‘Biotoxins’

In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelt de CEN-werkgroep ‘Biotoxins’ een reeks normen voor het bepalen van mycotoxines in voedingsmiddelen. Belanghebbenden en geïnteresseerden die graag willen meewerken aan deze reeks normen, kunnen zich melden bij NEN, via afc@nen.nl.

Commentaar indienen

Commentaar indienen op het normontwerp? Stuur een e-mail naar afc@nen.nl.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop