Normontwerp vitamine D in zuigelingenvoeding

24-10-2017 ISO heeft een nieuw normontwerp gepubliceerd met een bepalingsmethode voor vitamine D in zuigelingenvoeding en speciale voeding voor volwassenen, ISO/DIS 20636. De set van nieuwe normen waar dit ontwerp onder valt, is belangrijk omdat een groot aantal van de analysemethoden voor zuigelingenvoeding in de loop van de jaren verouderd is.

De methode is gevalideerd via een interlaboratiumonderzoek voor veertien verschillende producten en gebruikt vloeistofchromatografie in combinatie met massaspectrometrie. Commentaar op de methode kan tot 20 november bij NEN worden ingediend.


Samenwerking

De nieuwe methode is ontwikkeld in het kader van een internationaal samenwerkingsverband tussen ISO en AOAC met de naam SPIFAN, een afkorting van Stakeholder Panel Infant Formula and Adult Nutritionals. Het project heeft als doel nieuwe normen op te stellen voor de bepaling van bijna 30 ingrediënten die in deze speciale voeding aanwezig kunnen zijn. De eerste acht normen zijn al gepubliceerd en beschrijven de analyse van vitamines A en E, vitamine B12, inositol, nucleotiden, pantotheenzuur, vetzuren, mineralen en sporenelementen als jodium en seleen.

Toepassing

ISO/DIS 20636 kan worden toegepast in zuigelingenvoeding als poeder of vloeibaar (zogenaamde ready-to-feed producten). De methode kan twee vormen van vitamine D, D2 en D3 onderscheiden en is gevalideerd voor veel producten. Daaronder bevinden zich poeders op melkbasis en op sojabasis, poeders met extra eiwitten of vetten en gedeeltelijk gehydrolyseerde producten.

Belang

De set van normen is belangrijk omdat een groot aantal van de analysemethoden voor zuigelingenvoeding in de loop van de jaren verouderd is. Er is daardoor een sterke behoefte aan het gebruik van nieuwere en meer moderne technieken voor deze analyses. Initiatiefnemers van dit project zijn mondiale producenten van zuigelingenvoeding zoals Mead Johnson, Fonterra, Abbott Nutrition en Nestlé en FrieslandCampina.

Scheidsrechtermethoden

Het uiteindelijke doel is om de normen voor te dragen als internationale 'dispute resolution' methodes bij Codex Alimentarius, de internationale organisatie die toeziet op de kwaliteit van voeding in het algemeen en zuigelingenvoeding in het bijzonder. Eenmaal door Codex erkend, zijn de nieuwe normen internationale scheidsrechtermethoden.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 – 2690 125 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop