Onderzoek naar algen als grondstofalternatief

26-06-2018 Door hun snelle groei en kleine benodigde landoppervlakte kunnen algen een volwaardig alternatieve grondstof worden voor toepassingen in bijvoorbeeld veevoeder. Daarvoor is echter nog veel onderzoek nodig. Het nieuwe onderzoeksproject IDEA zou voor een doorbraak moeten zorgen.

IDEA is een nieuw project in het Europese programma Interreg North-West Europe met partners in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland. In ons land zijn het Feed Design Lab (FDL) en de Universiteit Twente betrokken bij het project.

Telen en oogsten

IDEA zal zich bezighouden met het telen en oogsten van diverse types algen, het hele jaar rond. Het project bestudeert ook hoe water kan worden hergebruikt om deze teelt ecologisch en economisch rendabeler te maken. Daarnaast onderzoekt IDEA de mogelijkheden voor het bewaren en vervoeren van algen.

Eindgebruiker

Ten slotte kijken de onderzoekers naar de bioraffinage van de algen, zodat ze in optimaal werkbare staat bij de eindgebruiker komen. Deze eindgebruiker is in de IDEA algenwaardeketen niet de consument in de winkel, maar wel de producent van bijvoorbeeld voeding en hoogwaardig veevoeder op basis van algen.

Normontwikkeling algen en algenproducten

NEN is projectleider van het normalisatieproces over algen en algenproducten op Europees niveau (CEN). Naast het voeren van het secretariaat, coördineert NEN ook diverse onderzoeksprojecten. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een 10-tal CEN publicaties, o.a. op het gebied van Food en Feed, Cosmetics, Pharmaceuticals, en Chemicals/materials. De normcommissie ‘Algen en Algenproducten’ is voor deze projecten nog op zoek naar nieuwe commissieleden.

Wilt u meer informatie over algen en algenproducten of bent u geïnteresseerd in deelname aan de normcommissie? Neem dan contact op met Indra te Ronde, consultant Energie, telefoon 015 2 690 406 of e-mail naar energy@nen.nl.


Bron: De Molenaar

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Indra te Ronde, consultant Energie.

energy@nen.nl

015 2 690 406

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop