Onderzoek naar waarde algen en zeewier in voeding

03-05-2019 Er komt een Europees onderzoek naar hoe zeewier en microalgen gekweekt kunnen worden die geschikt zijn voor voedseltoepassingen op de Europese markt. Het onderzoek gaat drie jaar duren en is een idee van twaalf partners binnen ValgOrize. Het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) coördineert het onderzoek.

Over de smaak, textuur, kleur en het aroma van algen is nog maar weinig bekend. Daarom gaan de onderzoekers het smaakprofiel van populaire soorten zeewier en microalgen analyseren en karakteriseren. Ze onderzoeken ook welke factoren het smaakprofiel beïnvloeden en ze kijken naar de chemische en microbiële veiligheid en de nutritionele samenstelling van zeewieren en algen.

Duurzaam en kostenefficiënt
De onderzoekers gaan ook kijken naar hoe algen op een duurzame en kostenefficiënte manier gekweekt, geoogst, verwerkt, getransporteerd en voor langere tijd bewaard kunnen worden. Zonder kwaliteitsverlies. Er komt ook een scoringsysteem om de algemene duurzaamheid van de hele productieketen te evalueren. De kennis van de projectpartners wordt gebundeld in een open kennisplatform. Daarnaast worden minstens twee demo-productielocaties opgesteld: één voor zeewier en één voor micro-algen.

NEN-consultant Timo de Groot wijst erop dat algen en zeewier ook in normalisatie al een rol spelen. “Dat algen en zeewier binnen Europa op de agenda staat blijkt mede uit de huidige ontwikkeling van een tiental Europese normen op het gebied van zowel food/feed als non-food/feed (cosmetica, farmaceutisch, lab-methodes). NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) is hierin projectleider in opdracht van de Europese Commissie en brengt belanghebbenden samen om deze normen op te stellen.”

Normontwikkeling algen en algenproducten

Wilt u meer informatie over algen en algenproducten of bent u geïnteresseerd in deelname aan de normcommissie? Neem dan contact op met Indra te Ronde, consultant Energie, telefoon 015 2 690 406 of e-mail naar energy@nen.nl.


Bron: Agriholland

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Indra te Ronde, consultant Energie.

energy@nen.nl

015 2 690 406

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop