Ontwikkeling nieuwe methoden diervoeders

16-05-2013 De kwaliteit en veiligheid van diervoeders heeft een direct verband met de voedselveiligheid van vlees, eieren en zuivel. Daarom staat dit onderwerp hoog op de agenda van de overheid en de EU.

In de diervoederwetgeving in Nederland zijn bindende voorschriften opgenomen voor bedrijven in de diervoederketen, waarvan de meeste in EU-verband zijn vastgesteld.
De sector zelf heeft het belang van de voedselveiligheid onderkend via het GMP-systeem en Trustfeed.

Ontwikkeling van methoden

Om de voederwaarde, kwaliteit en productveiligheid vast te stellen en te bewaken worden door een Technische Commissie Diervoeders (CEN/TC 327) van het Europese Normalisatie Instituut (CEN) continu nieuwe richtlijnen en methoden Europees ontwikkeld en/of gevalideerd. Dat gebeurt in samenspraak met de nationale normcommissies van de lidstaten. Een deel van deze methoden is ontwikkeld binnen onderzoek-kaderprogramma’s van de EU, maar daar nog niet als referentiemethode gevalideerd.

Call for Tender

Op 16 april jl. is een Call for Tender uitgeschreven voor 29 projecten over criteria en methoden in de diervoedersector. De projecten gaan behalve over antibiotica, mycotoxinen, diverse contaminanten en zware metalen ook over probiotica, vitaminen, carotenoïden en energiewaarde. Er is ook een project over radio-isotopen naar aanleiding van het ongeluk met de kerncentrale in Japan in relatie tot importcontrole.

Uitgebreide informatie is te vinden op de website van CEN en NEN. De deadline voor de indiening van voorstellen is 26 mei 2013.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frits van der Zweep, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 319, e-mail frits.vanderzweep@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop