Praat mee over normen voor biostimulanten

17-03-2017 Werkt u in de agrarische sector met biostimulanten zoals organische hulpstoffen, micro-organismen en plantenextracten? Op woensdag 12 april organiseert NEN voor belanghebbenden een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van Europese normen voor biostimulanten.

Biostimulanten zijn organische middelen die de plantgroei stimuleren, de nutriëntenopname bevorderen, en de weerbaarheid van planten verhogen. Veel voorkomende componenten zijn aminozuren, algen, plantextracten en micro-organismen. Inzet van biostimulanten speelt een rol bij de verduurzaming van de voedselketen. Oogsten kunnen ermee worden verhoogd en het gebruik van kunstmest en pesticiden kan juist worden verlaagd. Dat heeft ook een economisch voordeel voor boeren.

Meststoffen verordening

Vanwege allerlei innovatieve ontwikkelingen zijn er over de afgelopen jaren vele verschillende producten op de markt gekomen. Er is veel onduidelijkheid over de inhoud en effectiviteit van sommige producten. Veel producten hebben raakvlakken met gewasbeschermingsmiddelen, bodemverbeteraars, of meststoffen.

Het Europese Parlement heeft deze onduidelijkheid ook geconstateerd. Daarom worden biostimulanten meegenomen in de nieuwe Europese Meststoffen Verordening (concept EU regulation 2016/0084 COD), die momenteel wordt voorbereid. Om invulling te geven aan deze nieuwe wetgeving, is er een Europese technische commissie opgericht om in Europees verband afspraken te maken over:

  • termen en definities;
  • specificaties en veiligheidseisen;
  • markering en labeling;
  • de verificatie van claims.

Deze afspraken worden vastgelegd in normen. Nederlandse belanghebbenden die interesse hebben in de Europese normen voor biostimulanten en daar een inhoudelijke bijdrage aan willen leveren, zijn van harte uitgenodigd om woensdagmiddag 12 april deel te nemen aan de informatiebijeenkomst bij NEN in Delft.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst op 12 april (14.00 tot 16.00 uur) geeft NEN inzicht in het normalisatieproces. Daarnaast heeft u de mogelijkheid feedback te geven op de eerste Europese voorstellen. Bij een positieve terugkoppeling kan besloten worden om een nationale normcommissie op te richten.

Deelname en meer informatie

Deelname aan de informatiebijeenkomst is kosteloos. Aanmelding vooraf is gewenst, omdat het aantal plaatsen beperkt is. Stuur vóór 1 april een e-mail met uw gegevens naar afc@nen.nl. Voor informatie kunt u contact opnemen met Gillian Herpers, consultant Agrofood & Consument, telefoon (015) 2 690 444 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop

Normoverzichten:

De overzichten geven u de normen weer voor Landbouw & Levensmiddelen, ingedeeld op onderwerp. Digitaal en altijd up-to-date!