Professionele boerenorganisaties: nieuwe richtlijnen voor een weldoorvoede wereld

09-04-2019 Een op de negen mensen lijdt honger. Om iedereen te voeden, is het van belang om anders te gaan denken over hoe we voedsel produceren, delen en consumeren. Klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking maken de urgentie nog hoger. Internationale normen ondersteunen de bron van de voedselproductieketen en zullen baan maken voor succes –het begint met boeren.

De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel is groter dan ooit, vanwege een groeiende wereldbevolking. Marktspelers zoeken naar betrouwbare partners die contractuele overeenkomsten kunnen nakomen, weerbaar zijn, en producten van topkwaliteit kunnen leveren. IWA 29 (International Workshop Agreement) helpt boerenorganisaties om deze groeiende vraag op een praktische wijze tegemoet te laten komen. Het geeft kleinschalige boeren toegang tot de markt en biedt hen de mogelijkheid om hun bijdrage aan voedselproductie te verzilveren. Het voorstel voor deze richtlijnen is afkomstig van AMEA (Agribusiness Market Ecosystem Alliance).

Eenjarig traject

NEN heeft de ontwikkeling van IWA 29 'Professional farmer organization - Guidelines' begeleid. Een IWA is een zogenaamde ‘pre-norm’ die wordt ontwikkeld binnen een jaar. Voor innovatieve onderwerpen is het van belang dat er snel kan worden gehandeld. Met de betrokkenheid van alle belanghebbenden rondom boerenorganisaties werd dit ISO document ontwikkeld. Gedurende een vergadering in november 2018 werd een cruciaal element in het succes van boerenorganisaties besproken: verbetering van professionaliteit.

IWA 29 zal de deur openen naar hogere financiële winsten, verbeterde leverancierscapaciteit en verhoogde klant- en ledentevredenheid in de professionele boerenorganisatie. Dit document biedt een gemeenschappelijke taal voor de gehele keten, zodat er een verbeterd begrip bestaat van benodigde capaciteiten en mogelijkheden tot verbetering.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

IWA 29 levert ook een belangrijke bijdrage aan de Duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDGs) van de Verenigde Naties (VN), met name SDG 2 ‘Geen honger’. De landbouwsector is voor maar liefst 40% van de wereldbevolking de allerbelangrijkste inkomstenbron en daarmee de belangrijkste werkgever ter wereld. Als we de wereld willen voeden dan moeten boeren mogelijkheden hebben om samen te werken.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Thamar Zijlstra, consultant normontwikkeling, telefoon (015) 2 690 154 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop