Speciaal ontworpen wijnglazen om wijn volledig tot zijn recht te laten komen

06-12-2013 De feestmaand december is begonnen. Vooral tijdens de feestdagen proosten we graag met een goed glas wijn. Maar hoe weet je zeker dat een wijn goed is? Door te proeven! U denkt er misschien niet aan als u wijnglazen koopt, maar er zijn speciale glazen die de smaak van wijn goed tot hun recht brengen. Deze worden bij wijnproeverijen gebruikt.

Speciaal glas, ontworpen volgens de richtlijnen in NEN-ISO 3591 ‘Sensorische analyse – Apparatuur – Wijnproefglas’, zorgt ervoor dat de volledige intensiteit van de wijn goed te proeven is.

Deze internationale norm definieert de vorm en de afmetingen van het glas; de opening (mondrand) van het glas is smaller dan de rest van het glas. Deze onderscheidende vorm zorgt ervoor dat de geur wordt geconcentreerd en laat de wijn volledig vrijkomen. Bovendien moet een gestandaardiseerd glas voor een wijnproeverij worden gemaakt van helder en kleurloos glas. Dit helpt de proever in te schatten wat de tint en de helderheid van de wijn zijn.

Wijn proeven als een expert

Wijnglazen die volgens NEN-ISO 3591 zijn ontworpen zorgen ervoor dat je de wijn volledig kunt observeren, ruiken en proeven. Hoe proef je wijn als een expert? Als de wijn is geschonken, beoordeel je de diepte van de kleur, ruik je eraan om de smaak met de geur te associëren, vervolgens houd je de wijn een paar seconden in je mond zodat je hersenen net genoeg tijd hebben om de sensaties die je interpreteert te ontvangen. Dus, je bent nu klaar om te genieten (met mate) van een goed glas wijn met je vrienden.

Sensorische analyse

ISO heeft vele standaarden voor sensorische analyse die professionals wereldwijd helpen om de textuur, geur en smaak van voedsel en drank te definiëren. Afspraken hierover worden gemaakt in de commissie ISO/TC 34/SC 12 'Food products – Sensory analyis'. Lees meer over sensorische analyse.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Laura Mout, consultant AgroFood & Consument.

(015) 2 690 436

agrofood&consument@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop