Stemming over ISO-document voor dierenwelzijn

17-02-2016 De formele stemming op wereldwijd niveau over het ISO-document voor dierenwelzijnsmanagement is sinds begin deze week van start gegaan. Belanghebbende partijen kunnen tot 18 maart 2016 commentaar leveren en zo invloed uitoefenen op de inhoud van dit ISO-document.

Het document voor dierenwelzijnsmanagement wordt in eerste instantie ontwikkeld als een Technical Specification en niet als een volledige ISO-norm. Het is van toepassing op het bereiken en behouden van een adequaat niveau van dierenwelzijn voor landdieren, die gefokt zijn of gehouden worden voor de productie van voedsel of diervoeder. Op internationaal niveau is een actieve groep van experts van diverse stakeholdergroepen betrokken bij de ontwikkeling van de deze Technical Specification. Zo zijn er bijvoorbeeld vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven, wetenschap en belangenorganisaties. Gezamenlijk vormen zij de ISO-werkgroep (ISO/TC 34/WG 16 ‘Animal Welfare’). De Nederlandse belanghebbenden coördineren hun inbreng via de NEN-normcommissie voor Dierenwelzijn.

Discussieer mee

Het ISO-document dat nu ter commentaar voorligt, heeft als volledige titel: ISO/DTS 34700 - Animal welfare management - General requirements and guidance for organizations in the food supply chain. Mocht u geïnteresseerd zijn om actief te participeren in de ontwikkeling van dit ISO-document of op de hoogte willen blijven van de vervolgstappen, dan kunt u contact leggen met de secretaris van de NEN-normcommissie Dierenwelzijn: Laura Mout.

Tot 18 maart 2016 is het mogelijk om uw belangstelling te tonen. U heeft dan nog voldoende tijd om vòòr de eerstvolgende commissievergadering lid te worden van de NEN-normcommissie Dierenwelzijn. Vervolgens krijgt u ook toegang tot de huidige conceptversie van het ISO-document en de gelegenheid om bij deze ronde al uw commentaar in te dienen.

Dierenwelzijnsmanagement

De Technical Specification is van toepassing op het bereiken en behouden van een adequaat niveau van dierenwelzijn voor landdieren, die gefokt zijn of gehouden worden voor de productie van voedsel of diervoeder. Dierenwelzijnsmanagement zoals beschreven in deze Technical Specification kan worden toegepast op de volgende situaties:

  1. bij verschillende productiesystemen en door diverse organisaties in de keten voor producten van dierlijke oorsprong, ongeacht de grootte;
  2. verschillende geografische, culturele en religieuze contexten;
  3. zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen.


Meer weten?

Voor meer informatie of deelname kunt u een kijkje nemen in het commissieplan of contact opnemen met Laura Mout, NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 436, e-mail laura.mout@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Voor vragen of deelname aan een commissie, kunt u contact opnemen met Laura Mout, consultant AgroFood & Consument

(015) 2 690 436

laura.mout@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop

Normoverzichten:

De overzichten geven u de normen weer voor Landbouw & Levensmiddelen, ingedeeld op onderwerp. Digitaal en altijd up-to-date!