Twee nieuwe CEN publicaties pesticideresidu's

10-10-2019 CEN heeft twee nieuwe specificaties gepubliceerd over de analyse van pesticideresidu's in voedsel.

De eerste specificatie bevat een multimethode voor de bepaling van residu's in plantaardige oliën (NVN-CEN/TS 17062). De tweede behandelt richtlijnen voor de kalibratie en kwantitatieve bepaling van residu's en organische contaminanten bij gebruik van chromatografische methoden (NVN-CEN/TS 17061). Beide Technische Specificaties zijn bij NEN verkrijgbaar.

CEN/TS 17062 beschrijft een methode voor de analyse van pesticideresidu's in oliën van plantaardige afkomst (etherische oliën uitgesloten). De methode is gevalideerd door een interlaboratorium onderzoek voor olijfolie. Uit laboratoriumonderzoek is echter gebleken dat de methode ook toepasbaar is op andere oliën, zoals die van zonnebloempit, sesam, raapzaad, lijnzaad, distel en pompoen. Naast een analytisch protocol met extractie, opzuivering en bepaling met LC-MS/MS, beschrijft de methode de berekening van de residu-concentraties met en zonder gebruik van interne standaard, en met gebruik van de standaard additie benadering. De informatieve annexen bieden praktische voorbeelden van verschillende te gebruiken HPLC systemen en de monstervoorbereiding.

CEN/TS 17061 is van een andere aard. Deze specificatie geeft richtlijnen voor de uitvoering van kalibratie en kwantitatieve evaluatie van chromatografische procedures voor de bepaling van pesticiden en organische contaminanten bij residu-analyse. De kalibratie van procedures en de evaluatie van resultaten moet volgens uniforme principes worden uitgevoerd voor een goede vergelijking van de resultaten. Ze vormen de basis van elke methodevalidatie en van quality assurance in het laboratorium. De CEN specificatie beschrijft externe en interne kalibratie met zowel lineaire als kwadratische functies.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument.

015 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop

AgroFood agenda