Veilig de zon in

22-07-2013 De zomer is begonnen en ook de temperaturen lopen hoger op. Gisteren, vandaag en morgen loopt de temperatuur zelfs op tot boven de 30 graden. Met dit mooie weer gaan veel mensen naar het strand of een meertje om te genieten van het weer. Tijdens zulke warme, zonnige dagen is het van belang om je goed in te smeren. Je wilt immers niet verbranden…

Zonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen de zon, ofwel tegen UV-straling afkomstig van de zon. Ze bevatten bestanddelen die UV-stralen absorberen en/of reflecteren, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Bij overdaad aan zon veroorzaakt UVA-straling vroegtijdige huidveroudering. Bovendien speelt UVA een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker en heeft het schadelijke gevolgen voor de weerstand van ons lichaam.

Afspraken over zonnebrandmiddelen

In Nederland zijn ook afspraken voor zonbeschermingsproducten. De volgende normen vallen bijvoorbeeld onder de verantwoordelijkheid van de normcommissie 'Cosmetica':

  • NPR-CEN-ISO/TR 26369 'Cosmetics - Sun protection test methods - Review and evaluation of methods to assess the photoprotection of sun protection products'
  • NEN-EN-ISO 24442 'Cosmetics - Sun protection test methods - In vivo determination of sunscreen UVA protection'
  • NEN-EN-ISO 24443 'Cosmetics - Sun protection test methods - Determination of sunscreen UVA photoprotection in vitro'
  • NEN-EN-ISO 24444 'Cosmetics - Sun protection test methods - In vivo determination of the sun protection factor (SPF)'

In vitro (Latijn, letterlijk in glas) is een term die wordt gebruikt voor technieken die buiten het lichaam plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot in vivo, waarbij het zonnebrandmiddel direct op de huid wordt getest. De resultaten van de in vitro meting kunnen worden gebruikt om berekeningen uit te voeren, zodat de in vitro resultaten kunnen worden vergeleken met in vivo resultaten.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen, het normalisatieproces of de normcommissie 'Cosmetica': Laura Mout, Consultant Landbouw & Levensmiddelen.

(015) 2 690 436

laura.mout@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop