Veilig mosselen eten met NEN

26-11-2012 In België zijn ruim 100 bewoners van een verzorgingshuis ziek geworden door het eten van mosselen die met giftige mariene biotoxines besmet waren.

Als mensen besmette mosselen eten kan dit onder andere leiden tot misselijkheid en diarree. NEN heeft een aantal Europees genormaliseerde analysemethoden voor deze toxines beschikbaar om de consument te beschermen. Ook u kunt meewerken in een normcommissie aan dit onderwerp.

De getroffen Belgen hoefden niet naar het ziekenhuis en in Nederland zijn er geen meldingen geweest van mensen met dezelfde ziekteverschijnselen. Het incident geeft in ieder geval wel aan dat een goede controle op de kwaliteit van schelpdieren, bijvoorbeeld de aanwezigheid van mariene biotoxinen, voor menselijke consumptie cruciaal is.

NEN-normen spelen hierbij een belangrijke rol. NEN heeft ook een normcommissie, waarin u als lid aan het opstellen van deze normen kan deelnemen.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop