Veilig mosselen eten met NEN

26-11-2012 In België zijn ruim 100 bewoners van een verzorgingshuis ziek geworden door het eten van mosselen die met giftige mariene biotoxines besmet waren.

Als mensen besmette mosselen eten kan dit onder andere leiden tot misselijkheid en diarree. NEN heeft een aantal Europees genormaliseerde analysemethoden voor deze toxines beschikbaar om de consument te beschermen. Ook u kunt meewerken in een normcommissie aan dit onderwerp.

De getroffen Belgen hoefden niet naar het ziekenhuis en in Nederland zijn er geen meldingen geweest van mensen met dezelfde ziekteverschijnselen. Het incident geeft in ieder geval wel aan dat een goede controle op de kwaliteit van schelpdieren, bijvoorbeeld de aanwezigheid van mariene biotoxinen, voor menselijke consumptie cruciaal is.

NEN-normen spelen hierbij een belangrijke rol. NEN heeft ook een normcommissie, waarin u als lid aan het opstellen van deze normen kan deelnemen.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids