Veilige kruidenthee met NEN

14-02-2013 Een 61-jarige man moest onlangs met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht na het drinken van kruidenthee. De man raakte verward en kon niet meer praten. Oorzaak: de thee bleek verontreinigd met het giftige kruid 'wolfskers'.

Inmiddels is de man weer aan de beterende hand, maar analysemethodes voor het aantonen van de aanwezigheid van giftige kruiden in voedsel zijn dus nodig. NEN gaat hiermee aan de slag en u kunt daaraan meewerken.

NEN gaat in opdracht van de Europese Commissie werken aan een reeks normen met analysemethodes voor een aantal van deze giftige kruiden. Doel is om thee, maar ook andere producten op basis van kruiden, veiliger te maken voor de consument.

Analysemethodes

De Europese Commissie is al langere tijd geïnteresseerd in giftige stoffen afkomstig uit planten (plantentoxines) die in voedingsmiddelen terecht kunnen komen. Los van het incident met de wolfskers, heeft de Commissie onlangs aan CEN gevraagd om zes methodes te normaliseren voor de analyse van een aantal plantentoxines in voedingsmiddelen. Dit werk zal worden uitgevoerd door de CEN-werkgroep 'Biotoxins', onder leiding van Nederland. Plantentoxines zijn een nieuw onderwerp voor deze groep. De nadruk lag tot op heden op analysemethodes voor diverse mycotoxines (door schimmels geproduceerde giftige stoffen) in voedsel.

Meedoen?

Nederlandse deelname aan de CEN-werkgroep 'Biotoxins' is mogelijk. Daarnaast bestaat er bij NEN ook een normcommissie voor het volgen van het Europese werk. Het is voor Nederlandse partijen zowel mogelijk om aan de CEN-werkgroep als aan de NEN-normcommissie deel te nemen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids