Verbetering van voedselveiligheid tijdens Wereld Accreditatiedag

09-06-2020 Hygiëne, inclusief hygiëne van voedsel, heeft nog nooit zo in de belangstelling gestaan als nu. Dit jaar wordt er tijdens Wereld Accreditatiedag de nadruk gelegd op voedselveiligheid. Hoe wordt ervoor gezorgd dat in de voedselketen de juiste stappen worden gezet om alles hygiënisch te doen om de veiligheid van de consumenten te garanderen.

Wereld Accreditatiedag richt zich op hoe accreditatie de voedselveiligheid verbetert en het vertrouwen van consumenten, leveranciers, kopers en toezichthouders in de kwaliteit en veiligheid van voedsel ondersteunt.

Er zijn veel wetten en voorschriften over voedselveiligheid, maar dit geeft niet gelijk de garantie dat aan deze eisen wordt voldaan. Daar zorgt de conformiteitsbeoordeling voor, inclusief inspectie, testen en certificering. Als de testinstantie de zaken niet voor elkaar heeft, stort het gehele systeem in. Dat is het moment waarop accreditatie om de hoek komt kijken. Accreditatie zorgt ervoor dat de beoordelingen competent worden uitgevoerd, onpartijdig zijn en de verwachten resultaten opleveren.

Internationale normen

Er zijn veel (inter)nationale normen waar regelgevers naar verwijzen. Deze zijn ontwikkeld voor het beoordelen van de competentie van inspectie-instellingen, laboratoria en certificeringsinstanties in de voedselketen.

Er is inmiddels een groot aantal nationaal, Europees en mondiaal genormaliseerde methoden voor voedingsmiddelen. Zo is er de internationale norm met eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid (NEN-EN-ISO 22000) en voor het opzetten van een traceerbaarheidssysteem (NEN-EN-ISO 22005).

Nieuwe normen voedselveiligheid

Momenteel werkt ISO aan een norm in twee delen voor voedselveiligheid met specifieke eisen waaraan organisaties die audits en certificatie uitvoeren, moeten voldoen. Het tweede deel, ISO 22003-2 wordt specifieker voor management van voedselveiligheid en heeft aanvullende eisen op ISO/IEC 17065.

De nieuwe toevoegingen zijn ontwikkeld als reactie op veranderingen in de branchevoorschriften die in de richting gaan van meer harmonisatie en consistentie van eisen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het conformiteitsbeoordelingsproces en de voedselveiligheid verbeterd wordt.

Meer informatie

Voor informatie over voedselveiligheid of over het normalisatieproces: Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consumenten, telefoon 015 2 690 351, of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop