Vier ISO zuivelnormen overgenomen als Europese norm

07-09-2020 De Europese Technische Commissie voor melk en zuivelproducten heeft vier IDF/ISO normen voor de analyse van nutriënten in zuivel en zuigelingenvoeding overgenomen als Europese norm. Hierdoor krijgen de normen een belangrijke rol bij het controleren van deze producten in Europa.

Het gaat om twee methoden voor de bepaling van mineralen en sporenelementen in melk, melkproducten en zuigelingvoeding (NEN-EN-ISO 15151 met de ICP-AES techniek en NEN-EN-ISO 21424 met de ICP-MS techniek), een methode voor de bepaling van de vetzuursamenstelling in deze producten (NEN-EN-ISO 16958) en een methode voor de bepaling van totaal jood in zuigelingenvoeding (NEN-EN-ISO 20647). De normen zijn voortgekomen uit het samenwerkingsverband tussen ISO, IDF (International Dairy Federation) en AOACI en al eerder door deze organisaties gepubliceerd. Ook zijn de methoden erkend door Codex Alimentarius, de organisatie die internationale standaarden opstelt over veiligheid, kwaliteit en eerlijkheid in de internationale voedselhandel. Overname als Europese CEN norm versterkt de functie van deze normen als internationale 'dispute resolution method' (scheidsrechtermethode).

Horizontaal versus verticaal

De vier normen zijn verticale normen, deze zijn van toepassing op een beperkt aantal (zuivel)producten. CEN heeft voor de bepaling van mineralen en sporenelementen al een aantal horizontale methoden beschikbaar, deze zijn toepasbaar op een bredere groep van producten. Bekeken wordt in hoeverre de verticale en horizontale methoden samen te voegen zijn. Voor een van de normen lijkt dit haalbaar, voor de anderen niet. Dit komt doordat zuigelingenvoeding een dermate specifiek product is, dat het alleen met een speciaal voor dit product ontworpen (verticale) methode goed geanalyseerd kan worden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop