Vijf nieuwe Europese normen voor detectie allergenen in voeding

17-12-2019 Sinds oktober zijn er vijf nieuwe Europese normen beschikbaar over de detectie van allergenen in voeding. De inhoud van de normen varieert. Er is een norm met algemene overwegingen bij het opsporen van allergenen met moleculair biologische methoden. Een andere norm bevat specifieke methoden voor het opsporen van DNA sequenties van selderij in worst.

Enkele normen zijn geactualiseerde versies van eerder gepubliceerde normen, andere zijn geheel nieuw.

De norm met algemene overwegingen bevat een uitgebreide lijst met termen en definities relevant voor allergeenanalyse. Daarnaast zijn algemene eisen opgenomen voor laboratoria en de te volgen procedures, waaronder monstervoorbereiding, extractie en detectie. Last but not least gaat de norm in op de interpretatie van de resultaten, essentieel voor een goede analyse.

De detectiemethode voor het aantonen van selderij in worst bevat een gedetailleerde beschrijving van een real-time PCR techniek, met gebruikte chemicaliën, DNA extractie, kwantificatie en validatiegegevens.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood en Consumentenzaken, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant AgroFood en Consumentenzaken.

015 2 690 125

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Meest bekeken normen

NEN Shop